Slideshow

Ford Fiesta ST: feest met een klein smetje

Wat kijken we bij AutoWeek reikhalzend uit naar de Ford Fiesta ST! Eindelijk hebben we duidelijkheid over de productieversie. Die debuteert op de Autosalon van Genève en we hebben alle officiële informatie en een eerste foto te pakken.

De Ford Fiesta ST is een veelbelovende auto als hij zijn belofte waarmaakt: scherpe Ford-rijeigenschappen in combinatie met een ST-waardig vermogen. Ondergetekende koos 'm zelfs als favoriete auto voor 2012 in de AutoWeek 2012-special. Dus nu meteen maar het slechte nieuws: Ford heeft de introductie uitgesteld tot 2013...

Als het eenmaal zover is, dan krijgen we wel een fijne auto voor de kiezen. De Fiesta ST krijgt een 1,6-liter Ecoboost motor onder de kap, goed voor 180 pk. De sprint naar 100 km/h kost minder dan zeven seconden en de topsnelheid is 220 km/h. Waarden waarmee de ST precies in het vaarwater van auto's als de Mini Cooper S en de Volkswagen Polo GTI gaat zitten.

De Fiesta ST onderscheidt zich qua techniek duidelijk van de mindere goden uit het Fiesta-gamma. De topversie krijgt de beschikking over Torque Vectoring Control, een speciaal op de Nordschleife afgesteld chassis en ESC met drie standen.

Ford presenteerde de ST op de LA Auto Show niet voor niets ook als vijfdeurs: het merk sluit een introductie van die versie op de Amerikaanse markt niet uit. Morgen kunnen we de productieversie van de driedeurs Fiesta ST bewonderen om de showvloer van de Autosalon van Genève.

Video