Slideshow

Facelift Friday: Peugeot RCZ

Met of zonder enorme muil?

Wat in 2007 in Frankfurt begon met de 308 RCZ Concept droogde in 2009 op als een Peugeot met meer dan alleen een afwijkende modelnaam. Het is aan jou te kiezen of de originele RCZ of de gefacelifte versie het meest is geslaagd.

Met de RCZ had Peugeot sinds lange tijd weer een coupé in het gamma, en wat voor één!De op het PF2-platform en dus aan de 308 gerelateerde coupé kreeg een zeer gedurfd uiterlijk mee, waarmee de Fransen de pijlen op de Audi's TT van deze wereld hadden gericht. Een 'double-bubble' op het dak, een kleine, bolle cabine en een maniakele grijns waar Peugeot in het begin van dit decennium  bekend om stond: hier stond iets bijzonders.

Al in 2012 besloot Peugeot de RCZ naar de snijtafel te sturen. De ver naar achteren getrokken koplampunits werden subtieler vormgegeven en ook de grille werd aangepast. Het blije Peugeot-smoelwerk bleef, maar werd vergeleken met het origineel heftig afgezwakt. Het motorengamma bleef gelijk, al kreeg de herziene RCZ in 2013 gezelschap van de heftige R-versie met 270 pk sterke 1,6-liter turbomotor onder de kap. In september vorig jaar rolde de laatste RCZ van de band in de fabriek van Magna Steyr. Een opvolger zit er voorlopig niet in.

 

Video

Peilstok

De leukste RCZ...

De leukste RCZ...

  • vind ik het origineel 43,8%
  • vind ik de facelift 56,2%
Aantal stemmen1.405