Slideshow

Facelift Friday: Ford Mondeo

Met of zonder gekraakte bumpers

Ford heeft de neiging een gefacelift model als nieuwe generatie te presenteren. Bij de Escort werd het in de jaren 90 gedaan en ook de eerste serie Mondeo werd in twee delen geknipt. Wij houden onze schoentjes schoon en trappen er niet in. Vandaag in Facelift Friday: de oer-Mondeo!

Met de Sierra had Ford aanvankelijk een zéér moderne D-segmenter in zijn portfolio, die met name in de beginjaren hoge ogen gooide op designgebied. Omdat Ford doorhad dat aan alles een einde komt en dus ook aan de houdbaarheid van de Sierra, begon het al in 1986 met de ontwikkeling van een opvolger: de Mondeo. Waar de Sierra nog over achterwielaandrijving beschikte, was de Mondeo een moderne voorwielaandrijver. In 1993 verscheen de auto, waarvoor Ford de derde generatie Honda Accord als benchmark nam, op de Nederlandse markt en in de Verenigde Staten als nagenoeg identiek model: bijzonder voor die tijd. De naam Mondeo stond niet voor niets voor 'wereldauto'.

In 1996 werd de sobere designtaal van de oer-Mondeo ingewisseld voor een ronder, opvallender ontwerp. Bolle bumpers - vind er tegenwoordig maar eens eentje zonder ducttape of scheuren - en grote lichtunits kenmerkten de herziene versie. Ford spreekt zelf van de Mk II Mondeo en noemt het een nieuwe generatie. In feite was het een grondige facelift, waarbij alleen de deuren en het dak hetzelfde bleven als bij het origineel.

Nu is het aan jullie. Welke Mondeo vinden jullie leuker: de oer-Mondeo of de bolle versie uit 1996?
 

Video

Peilstok

De leukste Mondeo vind ik...

De leukste Mondeo vind ik...

  • het origineel. 38,9%
  • de facelift uit 1996. 61,1%
Aantal stemmen1.742