Slideshow

Europese autoverkoop blijft dalen

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Om met het slechte nieuws te beginnen, ook in oktober werden er in Europa minder auto’s verkocht dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het goede nieuws is dat het verschil minder groot is dan de afgelopen maanden.

In de hele EU werden in oktober 959.412 auto’s verkocht. Dat is 4,8 procent minder dan in oktober 2011. Dat blijkt uit cijfers van de ACEA. Maar er is een klein lichtpuntje, want de daling is een stuk minder dramatisch dan de afgelopen maanden het geval was. In juli, augustus en september werden respectievelijk 7,8 procent, 8,9 procent en 10,8 procent minder auto’s verkocht ten opzichte van een jaar eerder.

De resultaten verschillen per land behoorlijk sterk.  In Duitsland werd een kleine groei van 0,5 procent geboekt, terwijl het Verenigd Koninkrijk de markt zelfs met 12,1 procent zag groeien. Daar staat tegenover dat er elders forse klappen vielen, in Italië en Spanje werden, hou je vast, 12,4 en zelfs 21,7 procent minder auto’s op kenteken gezet. Ook in Frankrijk, dat 7,8 procent krimp zag, is er weinig reden tot vreugde.

Over de eerste tien maanden van dit jaar staat de teller in de hele EU op 10.327.276 eenheden, dat is nog altijd 7,3 procent minder dan in de eerste tien maanden van 2011. Ook hier zijn flinke verschillen zichtbaar. Van een groei van vijf procent in het Verenigd Koninkrijk, tot een daling van 19,7 procent in Italië. Ook Frankrijk en Spanje zetten de dalende trend stevig door, daar werden 13,3 en 11,9 procent minder auto’s op kenteken gezet.

Video