Slideshow

Europese autobranche rekent op lagere groei

'Verkoop vlakt dit jaar af'

De groei van de Europese autoverkoop vlakt dit jaar af. Die verwachting sprak brancheorganisatie ACEA donderdag uit.

De autoverkoop in de Europese Unie groeide het afgelopen jaar met 9,3 procent tot 13,7 miljoen wagens. Voor 2016 verwacht ACEA een 'bescheiden groei' van zo'n 2 procent tot 14 miljoen. Dat ligt nog ver achter op het niveau van voor de crisis in 2007, toen er 15,5 miljoen auto's werden verkocht.

Uit eerder bekendgemaakte verkoopcijfers bleek al dat Volkswagen, ondanks het dieselschandaal, veruit de grootste is gebleven. Het marktaandeel daalde wel een klein beetje, ten faveure van Renault, Peugeot en Citroën.

ACEA-voorzitter Dieter Zetsche riep de politiek op om in de nasleep van het dieselschandaal bij Volkswagen achter de autobranche te blijven staan. Volgens Zetsche, tevens topman van Daimler AG, werken de Europese autofabrikanten graag mee aan de ontwikkeling van nieuwe emissietesten.

Zetsche zei daarnaast dat het een stap in de goede richting zou zijn als de Europese uitstootregelgeving wordt geharmoniseerd. "Er is geen twijfel dat we nieuwe testen nodig hebben in Europa. Het is alleen wel zo dat belangrijke regels over CO2, emissies en testcycli nu apart worden opgesteld." 

Video