Slideshow

Eindelijk: Giedo van der Garde in de Formule 1

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar dit jaar rijdt er weer een Nederlandse coureur mee in de Formule 1. Giedo van der Garde gaat bij het team van Caterham ons land vertegenwoordigen in de koningsklasse van de autosport. Daarmee gaat een langgekoesterde wens in vervulling.

Een Nederlander in de Formule 1 blijft altijd iets speciaals en vanaf dit jaar kleurt de startgrid weer een heel klein beetje oranje. Giedo van der Garde heeft een racestoeltje bemachtigd bij het team van Caterham. Daarmee is het voor het eerst sinds het vertrek van Christijan Albers in 2007 dat er weer een Nederlander racet in de hoogste klasse van de internationale autosport.

 

Giedo van der Garde vertelt ons na de persconferentie: "Het GP2-traject was soms lastig, maar uiteindelijk ben ik toch blij dat ik die route heb gekozen. Het is niet voor niets dat ik nummer 21 heb gekozen: met dat nummer op mijn auto ben ik eerder in mijn racecarrière kampioen geworden."

 

Cyril Abiteboul, teambaas van het Caterham-team, is zeer in z'n nopjes met het aantrekken van Van der Garde: "Guido heeft de goede weg doorlopen om in de Formule 1 terecht te komen. Hij is een pure racer en die zie je tegenwoordig te weinig in de Formule 1. Caterham is een jong team en ik verwacht dus niet dat we helemaal voorin mee gaan strijden. Maar als mijn rijders de kans krijgen om te schitteren, dan zullen ze die pakken."

 

Loon naar werken
Voor de in Rhenen geboren Van der Garde is z’n deelname dit jaar loon naar werken. Na een succesvolle kartcarrière maakte Van der Garde een sterke indruk het Formule Renault 2000 kampioenschap. Sinds 2004 kwam hij uit in de Formule 3 Euro Series, waar hij in 2006 bij het team van ASM teamgenoot werd van Sebastian Vettel, de huidige wereldkampioen Formule 1. Mede door technische malheur weet Van der Garde slechts één wedstrijd te winnen, wel behoort hij geregeld tot de snelste coureurs. Meer succes heeft de Nederlander in het Formule Renault 3.5 kampioenschap, in z'n tweede seizoen wordt-ie kampioen.

In 2008 komt de coureur in de GP2 –klasse terecht. Deze klasse wordt gezien als de kweekvijver voor toekomstige Formule 1 coureurs. Al snel zingen de geruchten over een mogelijke komst naar de Formule 1 rond op de paddock.  Ondanks enkele testsessies komt het er echter niet van. In 2011 is de Nederlander heel dichtbij een stoeltje voor Virgin Racing, maar uiteindelijk rijdt de Belg Jèrôme d’Ambrosio dat jaar voor het team. Wel verricht Van der garde geregeld testwerk, onder meer voor het Nederlandse Spyker.

Sinds vorig jaar kwam de coureur uit voor het GP2-team van Caterham en testte in die functie ook bij het Formule 1 team. Klaarblijkelijk heeft Van der Garde daarbij goed weten te presteren, want dit jaar gaat de Nederlandse rijder dus daadwerkelijk wedstrijden rijden. Een goede reden om het aanstaande seizoen op de voet te volgen.

 

Kijk vanavond op onze site voor een exclusieve reportage over de persconferentie met Giedo van der Garde.

Video