Slideshow

DeLorean 'DMC-12' terug in productie

Wetswijziging staat productie toe

Altijd al een DeLorean DMC-12 willen hebben, maar had je er destijds het geld niet voor of ben je simpelweg te laat geboren? Niet getreurd, de iconische DeLorean gaat weer in productie!

Jarenlang wilde het semi-herboren DeLorean het opnieuw proberen met de DMC-12, de illustere sportwagen die onder andere beroemd werd door zijn optreden in de filmreeks Back to the Future. Nu lijkt een wetswijziging van de National Highway Safety Administration (NHTSA) die droom dan eindelijk te verwezenlijken.

Zo'n vijftig jaar lang maakte de NHTSA geen onderscheid tussen een fabrikant die jaarlijks miljoenen modellen wegzet en een bedrijf dat slechts een handjevol auto's per jaar produceert. Alle in de Verenigde Staten geproduceerde en verkochte auto's moesten aan dezelfde veiligheidseisen voldoen.

Met ingang van december 2015 is daar verandering in gekomen. De NHTSA voerde de Low Volume Motor Vehicle Manufacturers Act in, een wet die bepaalde uitzonderingen maakt voor kleine autofabrikanten en voor bedrijven die replica's maken van auto's die meer dan 25 jaar geleden werden geproduceerd. Goed nieuws voor DeLorean: zolang het minder dan 325 replica's van de DMC-12 bouwt, staat het licht op groen!

Uiteraard betekent het bovenstaande niet dat DeLorean de terugkerende DMC-12 van papier-maché mag maken. Er worden zekere eisen gesteld aan uitrusting en de auto's kunnen worden teruggeroepen zodra de NHTSA dat nodig acht. Bovendien moeten de modellen voldoen aan de door de Clean Air Act gestelde uitstootnormen. Daardoor ziet DeLorean zich genoodzaakt te gaan winkelen in de schappen van General Motors of bijvoorbeeld Ford. Dat mag geen probleem heten, DeLorean had ongetwijfeld niets anders op de agenda staan.

In 2017 moeten we de eerste DeLoreans kunnen verwachten. We houden je op de hoogte.

Het is overigens niet de eerste keer dat we een herboren DeLorean kunnen verachten. In 2011 deed het merk al eens de aankondiging elektrische DeLoreans te gaan bouwen. AutoWeeks eigen Lucas Verbeke en Michiel Willebrands zakten destijds af naar de fabrieken om een oogje in het zeil te houden bij het bedrijf dat zich nagenoeg alleen nog bezighield met het opknappen van bestaande DMC-12's. Rechtszaken en andere obstakels zorgden er helaas voor dat de EV er nooit kwam. De foto's zijn er wel!

Video