Slideshow

De Persplaat: Lada-verzameling

Russische fascinatie voor dieren

'Lada, voor mensen zonder blabla' - aldus de Nederlandse Lada-importeur in de jaren tachtig en negentig. Die lijfspreuk ging niet op voor de Britse en Vlaamse-tak van het merk, dat besloot de auto kennis te laten maken met het dierenrijk.

Wat zien we? Lada's verkochten sinds de vroege jaren zeventig in het thuisland al als vers gebottelde wodka, maar in Europa had het Russische merk meer moeite om voet aan de grond te krijgen. Hoe krijg je de gemiddelde Europeaan dan in zo'n Fiat 124 met Communistische denkbeelden? Precies, je parkeert je rode 1200 (foto 1) in een safaripark en begint spontaan de picnicken tussen de giraffes en een tweetal zebra's. Het jonge gezin doet alsof de neus bloedt en kijkt niet op of om naar het langgenekte hoefdier. Op foto twee zien we een zwarte 2105 - de uiteindelijke opvolger van de 1200/1300 - naast een trotse vismeneer staan die zijn versgevangen forel fier in de lucht houdt. Ook deze opgetrommelde man schenkt de fotograaf een blik alsof hij liever thuis op de bank had gezeten. De 1300 komt nog driemaal terug tussen de paarden, want daar zijn West-Europeanen blijkbaar dol op. 

Waarom zien we dat? Het levert vast mooie plaatjes op, moeten de diverse PR-afdelingen gedacht hebben. Stiekem hadden ze nog gelijk ook.

Beoordeling: Een mooi setje foto's. Pluspunten voor de rechts het beeld inschuivende giraffe, die zich ook lijkt af te vragen wat er zich nu weer in zijn park afspeelt.

Video