Slideshow

De Persplaat: 3001 Ford Transit (1979)

Transit als echte ruimtewagen

Er wordt weleens getobd of nou de Renault Espace of de Chrysler Voyager de eerste ruimtewagen was. Die discussie kan linea recta naar de prullenbak doorverwezen worden. Dit gevaarte bestond namelijk al in 1979.

Wat zien we:  Een geknutseld maanlandschap waarin niet de olijke bestuurder van de Stardust Rover - een geïmproviseerd maanwagentje - of een van zijn twee vrouwelijke, in weinig ruimtevaartwaardige kostuums gehulde dames de hoofdrol speelt. De absolute ster van dit bijna pijnlijke futuristische plaatje is natuurlijk de 3001 Ford Transit. Pluspunten voor het bijna niet van echt te onderscheiden heelal op de achtergrond.

De auto: Niets minder dan de 3001 Ford Transit, een bizarre verschijning waarvan wij het bestaan helaas ook niet eerder kenden. Een zeswielig project van Autocraft Custom waar Ford om de een raadselachtige reden steun aan verleende. De 3001 Transit had vleugeldeuren, twee glazen koepeltjes op het dak, een lekker rood stofje in zijn interieur en spetterend stickerwerk.

Het in elkaar flansen van de achterassen had nogal wat voeten in de aarde. De constructie bleek lastiger dan gedacht en het eindresultaat bestond uit de verbrede achteras van een Granada en een zelf in elkaar gelast exemplaar.

Video