Slideshow

De AutoWeekend Top 10: goedkoopste 4x4's

Zaterdag, lijstjesdag. Ieder weekend behandelen we een top 10, van goedlopende modellen tot de meest gewilde kleuren. Kortom: alles op het gebied van de Nederlandse autowereld, samengevat in een lijstje. Deze week: de goedkoopste 4x4's van Nederland!

Goedkoopste vierwielaandrijvers

Nr

Merk/Model  

 Euro

1

Fiat Panda 4x4

17.490

2

Suzuki Jimny

19.915

3

Fiat Sedici/Suzuki SX4

22.295

4

Dacia Duster

23.990

5

Opel Mokka 4x4

29.095

6

Subaru XV

29.495

7

Hyundai iX35

31.290

8

Jeep Compass

31.740

9

Skoda Yeti

31.835

10

Kia Sportage

32.115

 

Er is geen ontkomen meer aan: er ligt weer sneeuw! In de AutoWeekend Top 10 van deze week zetten we de goedkoopste vierwielaandrijvers van Nederland op een rijtje. Onbezorgd door de drek baggeren? Daar is geen Land Rover Defender of dikke Audi Q7 voor nodig. Dat bewijst de Fiat Panda, die met stipt op nummer één staat. Voor 17.490 rijd je namelijk de Panda 4x4 met TwinAir 85 blokje onder de kap. Natuurlijk moet hij in het terrein zijn meerdere kennen in auto's met een hoger vermogen en een grotere bodemvrijheid. Dat wil echter niet zeggen dat je niet met een gerust(er) hart over besneeuwde Nederlandse wegen kunt karren.

Wie een kleine 1.500 euro meer te besteden heeft en liever voor een échte offroader gaat, kan terecht bij de lokale Suzuki dealer. De eigenwijze Jimny is in zijn huidige vorm al sinds 1998 op de markt en lijkt onverwoestbaar. De opvolger van de Samurai (elders heette zijn voorganger vaak ook al Jimny) staat voor 19.915 euro in de prijslijst. Voor dat geld koop je een wagentje dat naast de gebaande paden bijzonder goed zijn mannetje staat. Het 1.3'tje onder de kap is geen krachtpatser maar weet de Giant Suzuki wel door de meest barre weersomstandigheden te sleuren.

Een plekje lager vinden we de tweeling Fiat Sedici/Suzuki SX4. Wie de twee naast elkaar zet, ziet dat de twee nagenoeg identiek zijn. Voor 22.295 euro koop je de Sedici, de SX4 staat voor 23.387 euro met vierwielaandrijving bij je op de stoep. De Dacia Duster zien we vaker rijden dan de Italiaans/Japanse tweeling. Het Roemeense budgetmerk heeft met zijn kleine SUV een voordelige aanbieding in de showroom staan. Voor 23.990 euro kan je met een vierwielaangedreven Dacia de blubber in. De afwerking mag dan hier en daar niet je-van-het zijn, zijn 1,6-liter motor van de planken van Renault is dat feitelijk wel.

Betaalbare nieuwkomer is de Opel Mokka. Met een bedrag van 29.095 euro die het Duitse merk voor de 1.4 Turbo 4x4 vraagt komt hij binnen op de zesde plek. De Mokka, die onder diverse vlaggen van General Motors wordt gevoerd, is Opels manier om een jonger publiek aan te spreken. Samen met de Adam is het erop of eronder voor het eens zo succesvolle merk.

Wie vierwielaandrijving zegt kan natuurlijk niet om Subaru heen. De 'Soeb' XV vinden we dan ook op de zevende plek terug. 29.495 euro willen de Japanners voor hun opgeruigde Impreza hebben. De XV staat op het platform van de volgende generatie Impreza, waar we nog eventjes geduld voor moeten hebben.

Ook de Koreanen hebben, hoe kan het ook anders, een gunstige aanbieding in de showroom staan. De Hyundai iX35 staat vergezeld van een 2,0-liter motor voor 31.290 euro bij je op de oprit. Dat de Koreaanse merken een behoorlijke inhaalslag gemaakt hebben lijkt inmiddels een cliché, maar dat gaat ook voor deze auto weer op. De Kia Sportage, waar hij zijn technische basis mee deelt, vinden we op plek tien terug. Kia vraagt net even iets meer voor zijn SUV-met-offroadpretenties: 32.115 euro. Dat weerhoudt de kopers overigens niet, want twee weken geleden zagen we dat de Sportage 's lands populairste crossover is

De negende plek wordt door de enige Amerikaan opgeëist. De Jeep Compass pikt hier met zijn 2,4-literblok net het plekje weg voor de Skoda Yeti. Het prijsverschil is nihil, 95 euro, maar de Jeep is met 31.740 euro best een goede overweging als je een relatief luxe en bovendien stoere bak wilt. Niet dat de Yeti een verkeerde keuze is, maar het manusje-van-alles uit Tsjechië is meer een wagen voor het asfalt. Hij staat met een prijskaartje van 31.835 euro voor de 1.8 TSI 4x4 op de tiende plaats.

Een eervolle vermelding voor de Lada Niva, of '4x4' zoals hij tegen het einde van zijn levensloop heette. Het Russische tankje kwam in 1977 op de markt en heeft in bij ons in Nederland tot 2010 (!) uitgehouden. De laatste vraagprijs was 13.595 euro en daarmee had hij twee jaar geleden trots bovenaan deze lijst mogen prijken. Voor nog geen 14 mille reed je een terreinwagen die zijn oorsprong had in het communistische Rusland. Een Spartaansere uitrustingsniveau kon je je niet bedenken, maar de kleine 'jeep' veegde de vloer aan met veel duurdere concurrenten. 

Video