Slideshow

De AutoWeekend Top 10: Crossover-toppers

Zaterdag, lijstjesdag. Ieder weekend behandelen we een top 10, van goedlopende modellen tot de meest gewilde kleuren. Kortom: alles op het gebied van de Nederlandse autowereld, samengevat in een lijstje. Deze week: de best verkochte crossovers van 2012!

Aantal verkochte crossovers
tot en met oktober 2012 

 

 Model

Aantal

1

Kia Sportage

3.869

2

Nissan Qashqai

3.735

3

Hyundai iX35

2.818

4

Mazda CX-5

2.547

5

Volkswagen Tiguan

2.102

6

Peugeot 3008

1.521

7

Nissan Juke

1.474

8

Volvo XC60

1.366

9

Mitsubishi ASX

1.268

10

Audi Q3

1.235

 
Wie het autonieuws op onze website een beetje volgt kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de crossover razend populair is. De ene na de andere fabrikant stort zich op het type auto met de gemengde carrosserievorm. Combineer een SUV-achtige met een hatchback en voila, de crossover is geboren. In onze lijst staan een aantal modellen die voorheen gewoon als SUV door het leven zouden gaan, maar er is vrijwel geen enkel merk meer dat spreekt over deze drielettercombinatie. Wie SUV zegt denkt tegenwoordig al snel aan benzine of diesel gorgelende mammoeten als de Cadillac Escalade, een beeld waar autofabrikanten zich nu groen het toverwoord lijkt te zijn zich niet graag mee willen verbinden.
 
Bovenaan de lijst vinden we de Kia Sportage. Het model is in vergelijking met zijn voorganger behoorlijk opgeknapt, maar is evengoed natuurlijk al weer even op de markt. Op kwalitatief gebied hebben de Koreanen grote sprongen voorwaarts gemaakt. Het is dan ook niet heel gek dat we de relatief goedkope maar toch forse Kia aan de top van onze lijst terugvinden. Sterker nog, met de Sportage belandt Kia op plek 35 van de best verkochte automodellen dit jaar. De Koreaan wordt op de voet gevolgd door de Nissan Qashqai, dé trendsetter van het genre. Best opvallend dat die auto het na al die jaren nog zo goed doet: tweede in de lijst en een goede 38e plaats in de totale autoverkopen van 2012. Sinds de introductie van de Qashqai springen de crossovers als paddenstoelen uit de grond. Zo maakte Suzuki op de Autosalon van Parijs de S-Cross bekend. Renault werkt hard aan een crossover op basis van de Clio en ook van de nieuwe Mazda 6 moet een mengelmoesje op de markt verschijnen.
 
Net niet op het erepodium vinden we een nieuwkomer van Mazda. De CX-5 is nog maar net op de markt maar weet zich razendsnel in de verkooplijsten op te werken. Met 2.547 verkochte exemplaren wordt hij bijna net zo vaak afgeleverd als een Audi A6. De Volkswagen Tiguan rijdt achter de CX-5 aan met 2.102 verkochte exemplaren. Als enig Fransman vinden we de Peugeot 3008 op plek zes. De crossover met volgens velen bedenkelijk uiterlijk maar prachtig interieur vond 1.521 maal zijn weg naar een gelukkige eigenaar.

Er lijkt een link te zijn tussen crossovers en controversiële ontwerpen. Op plek zeven komt de Nissan Juke binnenrijden. De kleine gedrongen Juke lijkt in zeer korte tijd een ware cultstatus opgebouwd te hebben. Je houdt er van óf je vindt hem verschrikkelijk, een middenweg lijkt bijna niet mogelijk. De ongezond dure en behoorlijk bizarre Juke R (met GT-R motor!) heeft aan die cultstatus ongetwijfeld een steentje bijgedragen.
 
Mitsubishi doet het met de ASX ook niet verkeerd. De crossover, die sterk op het vorige model van zijn grotere broer de Outlander lijkt, is onlangs subtiel gefacelift en dat lijkt de verkoopcijfers ten goede te komen. De tweede Duitser in de lijst mag hem tevens afsluiten. De Audi Q3 heeft 1.235 personen met zijn te heet gewassen Q5-koets weten te verblijden. Daarmee laat hij de BMW X1, zijn grootste concurrent, een heel stuk achter zich. De Beierse autobouwer weet 757 opgeruigde 1-series aan de man te brengen.
 
Niet in de top-10 maar niet ver daaronder komen we uiteraard de Dacia Duster tegen. De prijsvechter weet zich behoorlijk te redden en staat wat totale autoverkopen betreft op plek 101, bijna hand in hand met de Seat Leon en de Citroën C4. 

 

Video