Slideshow

De AutoWeekend Top 10: Apocalypse-overlevers

Zaterdag, lijstjesdag. Ieder weekend behandelen we een top 10, van goedlopende modellen tot de meest gewilde kleuren. Kortom: alles op het gebied van de Nederlandse autowereld, samengevat in een lijstje. Deze week: tien auto's om de Maya-apocalypse mee te doorstaan!

Het is dan echt zover. Nog een kleine week en het is 21 december, de dag dat we allemaal ten onder gaan omdat een stel Maya's geen zin meer had om hun kalender verder door te tellen. Zijn we mooi klaar mee. Om toch nog enige kans te maken om het nadere einde te overleven, hebben we een tiental tank-achtige alleskunners voor je uitgezocht. Aangezien totale chaos zal neerdalen op ons aardbewoners en je in één van deze voertuigen een van de weinigen bent die het overleeft, gaan we er vanuit dat de benzinevoorraad bij het lokale pompstation gratis toegankelijk is. Het verbruik van deze bakbeesten is namelijk nog aan de hoge kant. 

Bovenaan de lijst vinden we de reusachtige Marauder van de Zuid-Afrikaanse Paramount Group. Zonder bepantsering weegt dit blok staal een kleine 10.000 kilo. Omdat je natuurlijk goed tegen het wapentuig van plunderaars beschermd wilt zijn, raden we de gepantserde uitvoering aan. Deze legt een kleine 15.000 kilo in de schaal. Betekent wel dat je als bestuurder met een gerust hart je negen passagiers van hot naar her kunt slepen. De 300 pk en 1.100 Nm sterke diesel sleept het gevaarte naar een maximumsnelheid van ongeveer 110 km/h. Tijdig remmen wordt geadviseerd. Naar wens is het bakbeest als 6x6-uitvoering te bestellen, maar dan lever je wel iets in op de geweldige wendbaarheid van de Marauder. Een explosie van 14 kilo dynamiet moet moet hij zonder al te veel schade kunnen doorstaan, al zijn wij niet verantwoordelijk te houden als dat net een kilo te veel blijkt te zijn. De Marauder moet zo'n 370.000 euro kosten. 

De tweede plek hebben we gereserveerd voor de Russische Kombat T98. Vanaf 138.000 dollar staat de basisversie op de afgebrokkelde oprit. Ook hier gaan wij natuurlijk voor het 247.000 dollar kostende gepantserde exemplaar. Die heeft bovendien een 550 pk sterke V8-diesel in de neus waarmee elk obstakel genomen kan worden. Met een gewicht van zo'n 7.000 kilo in gepantserde vorm weegt hij nog niet de helft van de Marauder, een lichtgewicht dus. Met flink doortrappen moet de forse Rus zo'n 180 km/h kunnen halen.

Op nummer drie plaatsen we de Toyota Mega Cruiser. Wie dit gevaarte aanschouwt, denkt al snel een Hummer H1 voor, achter of boven zich te hebben. Niets is minder waar. Dit exemplaar is van Japanse makelij en is dus helemaal niet stuk te krijgen. De Mega Cruiser is alleen in Japan te koop, maar het loont wellicht de moeite om er eentje te importeren. Onder de kap ligt een 155 pk sterke 4,1-liter turbodiesel waarmee menig object opzij kan worden geschoven. De achterwielen sturen mee, zo valt er fijn te slalommen over de met wrakken bezaaide snelwegen. 

De Duitse Unimog is sinds jaar en dag koning als het gaat om het begaan van onherbergzaam terrein. De supertruck van Mercedes-Benz is in talloze uitvoeringen te krijgen, van sneeuwschuiver tot militair voertuig. Dit jaar heeft Arnold Schwarzenegger himself er nog een aangeschaft, dan weet je in ieder geval dat het goed zit. De tot 280 pk sterke diesel met het koppel van een tank trekt deze vrachtwagen door elk denkbaar terrein. De Unimog met korte wielbasis weegt in de basis zo'n 4.300 kilo. Volledig aangekleed kan dit oplopen tot 11.800 kilogram. Wegwaaien in apocalyptische windvlagen is er dus niet bij. Hellingshoeken van 44 graden worden zonder blikken of blozen gehaald.

De legendarische LM002 vinden we op plek 5. De high-performance SUV uit de stallen van Lamborghini is speciaal gemaakt voor lange afstanden, want het apparaat is voorzien van alle in de jaren '80 denkbare luxe. Het is even lastig om er eentje te vinden, maar zo zoef je wel in 'stijl' over het post-apocalyptische aardoppervlak.

Ook de Amerikanen bieden soelaas om de verdoemis te overleven. De massieve Ford F650 is een fullsize SUV van buiten, maar in de basis niets anders dan een gigantische vrachtwagen. Onder de kap ligt een 6,7-liter V8 diesel of een 6,8-liter sterke V10 die 362 pk levert. Dit is de Cadillac Escalade van de supertrucks, waar altijd wel een publiek voor te vinden is. Iets kleiner doen de Amerikanen het met de Jeep Wrangler, die zich in de loop der jaren heeft geprofileerd als werkelijke alleskunner. Misschien wel het meest lichtvoetige model in onze lijst. We gaan wel voor de Wrangler in basistrim, dat houdt hem lekker licht.

De Britse Land Rover Defender ontkomt niet aan een plekje in deze top-10. Op het gebied van betrouwbaarheid misschien niet altijd je-van-het geweest, je hebt in ieder geval een beproefde offroader. Het met popnagels bevestigde plaatwerk zorgt ervoor dat reparaties aan de carrosserie eenvoudig te doen zijn.

Op 9: Duitse degelijkheid. De Mercedes G-klasse is al sinds mensenheugenis te koop, dus hij moet er bij zijn als het einde der tijden nadert. Wij gaan voor de G63 AMG: alle luxe die je maar kunt bedenken is aanwezig en ook aan vermogen heb je in de oude vertrouwde G-klasse geen gebrek.

De Lada Niva sluit het lijstje af. De Russische alleskunner is met zijn bescheiden 1,7-liter benzinemotor bij lange na niet de grootste, sterkste of meest robuuste van het stel, maar hij is wel verreweg de goedkoopste. Bovendien is de techniek zo eenvoudig dat iedereen die een fiets kan repareren de Niva kan onderhouden. Daarnaast staat de dappere Rus in het terrein behoorlijk zijn mannetje.

Uiteraard zijn er nog tientallen voertuigen te bedenken die ons door het einde ter tijden kunnen loodsen. Wij zijn erg benieuwd waar jullie keuze naar uitgaat of dat je misschien nog betere ideeën hebt!

 

Nr

Merk/Model  

1

Paramount Marauder

2

Dartz Kombat T98

3

Toyota Mega Cruiser

4

Mercedes Unimog

5

Lamborghini LM002

6

Ford F650

7

Jeep Wrangler

8

Land Rover Defender

9

Mercedes G-klasse

10

Lada Niva

 

Video