Slideshow

De auto's van Beatrix en Willem-Alexander

Koningin Beatrix heeft haar aftreden aangekondigd en dus is het tijd om haar vroegere en huidige wagenpark eens onder de loep te nemen. En wat gaat onze toekomstige koning eigenlijk rijden straks?

In tegenstelling tot haar in 2004 overleden vader Bernhard, die menig exoot in z’n garage had staan en zo nu en dan ook wat brokken maakte, had Beatrix volgens ons niet zo veel met auto’s. Anders ga je natuurlijk niet met droge ogen in een verlengde en verhoogde Ford Scorpio van de laatste generatie zitten. De eerste Scorpio van Beatrix zag er – hoewel ook flink uit proportie getrokken – dan nog wat beter uit, al heeft dat natuurlijk vooral te maken met het feit dat de auto waarop-ie is gebaseerd visueel een stuk beter te pruimen was.

Het begon voor Beatrix als kersverse koningin begin jaren tachtig ook met een Ford als ‘dienstfiets’: een door Terberg verlengde Granada 2.8i. Kijk, daar kon je mee voor de dag komen. Nadat Beatrix de kikkeroog-Scorpio in 2004 naar de permanente stalling verwees en Ford niets groters in huis had dan een Mondeo, kwam de door het Zweedse Nilsson Special Vehicles verlengde en opgehoogde Volvo S80 om de hoek kijken. Esthetisch gezien een hele vooruitgang maar in vergelijking met die gekke Scorpio ook wel een beetje veilig – figuurlijk dan. In haar studententijd had Beatrix overigens ook een Volvo, een Amazon, en later reed zij onder andere een 245. Voor buitenlandse gasten stond er groot Amerikaans spul klaar; eerst een Lincoln Town Car, sinds 2011 een Cadillac DTS - net als president Obama.

Over Amerikanen gesproken: in de oude doos vonden we trouwens nog een foto van de rijtoer die prinses Beatrix en haar verloofde Claus von Amsberg in 1965 maakten per Mercury Parklane Convertible. Dat je met zo'n Amerikaanse sloep niet alleen stapvoets mee kunt rijden, bewijst foto 8, waar de leden van het Koninklijk Huis zich in een Lincoln Continental uit de voeten maken voor nieuwsgierige fotografen. Uit een hele andere categorie is de Daf Kini (foto 9), een door Michelotti ontworpen open autootje dat werd gebruikt tijdens vakanties in Italië. Op de foto zie je een kleine W.A. op schoot bij z'n moeder.

 

Willem-Alexander: the crash prince 

Onze toekomstige koning Willem-Alexander heeft het autohart duidelijk van z’n opa geërfd want de jonge W.A. was al vroeg in de weer met auto’s, met als meest opmerkelijke moment de keer dat hij in 1988 z’n Ford Sierra XR4x4 ‘head first’ in een sloot in Leiden parkeerde. Het verhaal gaat dat de kroonprins bij Volvo had gevraagd om een opgevoerde 480 Turbo maar dat het merk daar om veiligheidsredenen niet aan wilde meewerken.

Bij Ford hadden ze voor W.A. nog wel een snelle Sierra 4x4 staan die de rallyrijders gebruikten als trainingsauto. De stuurmanskunsten van de prins bleken van een ander niveau te zijn. Het was niet de laatste crash van de prins; in 1995 schreef hij, op weg naar de wintersport, een Volvo 850 af op de Duitse Autobahn. Sindsdien hebben we op auto(crash)gebied weinig meer van Willem-Alexander vernomen. 

Tegenwoordig rijden Willem-Alexander en Máxima in een Volvo XC90. Benieuwd naar wat Willem-Alexander in zijn nieuwe functie kiest als ‘company car’; neemt hij de Volvo’s van z’n moeder over of trekt onze nieuwe koning z’n eigen plan? Het zou ons niets verbazen als we 'm straks in een verlengde Audi A8 gaan aantreffen, gezien de opvallende onopvallende aanwezigheid van het Duitse merk bij diverse officiële gelegenheden van het Koninklijk Huis. Iemand nog andere suggesties?       

Video