Slideshow

D-Day voor Volkswagen in Verenigde Staten

Waarschijnlijk nog geen oplossing

Volkswagen moet vandaag met een oplossing voor het uitstootschandaal in de VS komen. De Amerikaanse justitie en milieudienst zijn al maanden aan het onderhandelen.

Het Amerikaanse gerechtshof bepaalde vorige maand dat Volkswagen tot vandaag de tijd heeft om een deal te sluiten. Tot op heden wekken de resultaten van de onderhandelingen nog niet echt het vertrouwen dat er snel een akkoord bereikt wordt, dus de voorzichtige verwachting is dat de deadline niet gehaald wordt. Persbureau Reuters meldt dat het sluiten van een akkoord nog weken kan duren.  

De deal moet compensatie bieden voor de 600.000 dieselauto's in de VS die teveel uitstoten. Als Volkswagen inderdaad vandaag nog geen oplossing heeft, zal het bedrijf onder andere per dag overschrijding beboet worden.

Het terugkopen van alle probleemauto's zou VW 9,4 miljard dollar kosten. Er wordt gekeken naar een oplossing waarbij de auto's technische aanpassingen krijgen, waardoor de uitstoot wordt verminderd. Het terugschroeven van de uitstootwaarden naar toegestaan niveau is volgens een topman van CARB, een bij het proces betrokken milieuinstantie, niet mogelijk. Volgens hem moet overwogen worden of een gedeeltelijke oplossing voldoet.

Video