Slideshow

Chrysler 300 maakt zich mooi voor Detroit

Chrysler kan maar geen genoeg krijgen van de 300, in thuisstad Detroit kwam het merk met twee speciale versies op de proppen: de 300 Motown Edition en de 300S in 'Turbine Bronze'.

We beginnen met de Chrysler 300, gespoten in zogenaamd 'Turbine Bronze' met een ‘Gloss Black’ dak. Deze one-off grijpt terug naar 1963, toen Chrysler 50 exemplaren van de Turbine bouwde, in dezelfde kleurstelling als het 2013-model. Die laatste onderscheidt zich verder door een andere grille, zwarte koplamp- en achterlichtbehuizingen, een bescheiden achterspoiler en enorme 22-inchwielen met 20 ‘turbineschoepen’.   

Het koetswerk van de Turbine concept-car uit 1963 kwam bij Ghia in Turijn vandaan, de auto werd geassembleerd in Detroit. Chrysler bouwde z’n experimentele turbinemotoren van 1954 tot 1981, zeven generaties in totaal. De motoren kwamen (als probeersels) terecht in personenauto’s en trucks, alleen het Turbine studiemodel uit 1963 was specifiek ontworpen om door een gasturbinemotor te worden aangedreven. Chrysler leende de auto's voor drie maanden uit aan het publiek, in totaal hebben zo’n 200 gezinnen met de auto’s rondgereden. Volgens Chrysler waren de reacties ‘overdonderend positief’. De turbinemotor is echter nooit in massaproductie gegaan vanwege de hoge kosten en het feit dat de motoren niet veel zuiniger waren dan gewone benzinemotoren. Op negen exemplaren na werden de concept-cars vernietigd. Slechts vijf rijden er nog.

De gasturbinemotor van de auto uit 1963 had twee onafhankelijke schoepenraden; eentje om de wielen aan te drijven en een tweede voor de compressor en de overige componenten van de motor. De motor leverde 130 pk en ruim 600 (!) Nm koppel. De aandrijfkrachten werden via een drietraps TorqueFlite-automaat naar de wielen overgebracht. De turbinemotoren liepen op zowel diesel, parfum, alcohol, kerosine als JP-4 brandstof dat werd gebruikt voor vliegtuigen die gebruik maakten van gasturbine-motoren. 

 

Motown Edition

Als eerbetoon aan Motown (een afkorting van Motor Town (City), oftewel Detroit) komt Chrysler met de 300 Motown Edition. “Dit model weerkaatst het geluid en de positieve spirit die de muziek voorgoed hebben veranderd”, aldus Chrysler-CEO Saad Chehab. Op foto 13 zie je Berry Gordy, de oprichter van het Motown-platenlabel, zitten op de achterbank van de 300.

Veel chroom geeft de auto een lekkere bling-bling uitstraling, de Mopar-grille, het verlaagde onderstel en de 20-inchwielen maken het plaatje compleet. Je kunt ‘m bestellen in de kleuren Bright White, Gloss Black, Deep Cherry Red en new Jazz Blue. Het donkere interieur wordt opgechic’t met onder andere Nappaleren bekleding, pianolak, houtafwerking, zilveren accenten en Motown-logo’s op de voorste gordels. Een fatsoenlijk audiosysteem (Beats Audio met 10 speakers) mag uiteraard niet ontbreken en je krijgt er van Chrysler een SD-kaartje met daarop 100 Motown-hits gratis bij. De 300 Motown Edition is in Amerika vanaf de lente te koop voor 32.995 dollar.

Video