Slideshow

BMW bouwt liever Mini's in Born dan in VS

Mini heeft dit jaar de verkopen wereldwijd met bijna 7 procent zien stijgen. Verreweg de meeste Mini’s worden nog altijd in de Verenigde Staten verkocht. Toch heeft BMW er niet aan getwijfeld om in Amerika, in plaats van Nederland, een nieuwe Mini-fabriek te vestigen. Dat zegt Harald Krüger, lid van de raad van bestuur van BMW, in een gesprek met AutoWeek.

"In combinatie met onze fabriek in Oxford, waar we momenteel 850 miljoen euro investeren in ingrijpende vernieuwingen, leidt NedCar tot maximale efficiëntie voor onze Mini-productie. Born ligt gunstig voor onze toeleveranciers. Als die bijvoorbeeld vanuit Duitsland onderweg zijn naar Oxford, komen ze toch al langs Nederland."

Uitbreiding van het merk met nieuwe modelvarianten moet de komende jaren tot een verdere groei leiden. Nu al verkoopt Mini zo’n 300.000 auto’s per jaar. Volgens Krüger is NedCar hard nodig om de beoogde groei van Mini te realiseren. Hij heeft hoge verwachtingen van de productiekwaliteit van de Nederlandse fabriek, zegt hij. ,,NedCar heeft bewezen hele goede auto’s te kunnen bouwen. En ook nog eens van totaal verschillende merken en modellen: Volvo, Mitsubishi en Smart.’’

NedCar wordt na de hoofdvestiging in Oxford de grootste fabriek van Mini. Net na de zomer van 2014 begint de productie in het Limburgse Born. Nu nog worden er ook Mini’s in het Oostenrijkse Graz gebouwd, maar het is de bedoeling dat daar geen auto’s meer van dit merk van de band rollen, zodra de productie in Born op gang is gekomen. De fabriek in Graz krijgt dan een ander model van het merk BMW toegewezen.

Video