Slideshow

Blue Monday: lachen maar!

Blije bekjes voor depri-dag

Neerslachtig geworden van de deprimerende gezichten om je heen? Het is weer Blue Monday, de dag waarop we volgens een Britse psycholoog het meest naar de grond kijken en nergens zin in hebben. Onzin, vinden wij. Tijd om te lachen! We hebben de lolbroeken van autoland opgetrommeld om die mondhoekjes weer richting je oren te krijgen.

In 2005 bedacht Britse psycholoog Cliff Arnall dat we op de maandag van de laatste volle werkweek van januari allemaal het meest neerslachtig zijn. Volgens die definitie zou het volgende week Blue Monday zijn, maar vaak wordt uitgegaan van de derde maandag van januari.

Op deprimaandag blijk je gefaald in het behalen van je goede voornemens, lijkt de vakantie ver achter de horizon te liggen en als kers op de ingezakte taart zijn de dagen donker en moet je in de vroege morgen met de krabber in de hand je ochtendritueel verlengen.

Genoeg van dat alles. Er valt genoeg te lachen en dit vrolijke gezelschap blije automobielen komt graag een lach op je gelaat toveren. Lukt dat niet, dan kun je in ieder geval kijken naar een rits modelletjes die je het goede voorbeeld proberen te geven en daar - naar onze mening - zeker in slagen. 

Smart Roadster Coupé

Vanwege zijn rode grapjas is deze Smart Roadster Coupé de aanvoerder van de lachbrigade. Zijn blije smoeltje reikt bijna tot de zijspiegels!

Subaru 360

Laat een peuter een vrolijk karretje tekenen en de kans dat je een kever-achtig modelletje met een lachend mondje gepresenteerd krijgt is aanzienlijk. Subaru schijnt op die wijze de 360 te hebben getekend.

Austin Healey Sprite

Deze in extase verkerende kleine Brit kan niet ontbreken in deze lijst. Het wagentje op de foto zou aan de achterzijde volledig in elkaar kunnen liggen, maar zelfs dan zou zijn naar verluidt door de geur van 'fish 'n chips' veroorzaakte smile niet verdwijnen.

Jaguar D-Type

We blijven even bij vrolijke Britten! De D-Type lijkt er namelijk in geslaagd om intense verbazing, pure onschuld en een zekere vorm van aanstekelijke blijheid te combineren in één gezichtsuitdrukking.

Peugeot 208 WRC

Ze doen wel heel stoer met hun trainingspak en stoere schoenen, maar deze Franse dreumesjes kunnen hun aandoenlijke grijns niet verhullen als ze buiten mogen spelen in de blubber.

Daihatsu Charade

De Charade werd midden jaren negentig gefacelift en het leek Daihatsu een goed idee om de hatchback - en zijn sedanbroer Valéra - te voorzien van een lachebek in de grille. Wij zijn het daar volkomen mee eens. 

Volkswagen Lupo

Deze kleine groene snottebel tuurt met zijn bolle oogjes met een zekere naïve blijheid de wereld in. Zeg zijn naam eens tien keer heel snel achter elkaar?

Nissan Micra

Niet de meest populaire Micra ooit, maar de kikkeroog-variant met zijn bolle kijkers is een verademing tussen de nors en stoer kijkende modellen van tegenwoordig. Daar komt bij dat ze in allerhande kekke kleurtjes te krijgen waren.

Mazda 5 én MX-5

De vorige Mazda 3 kennen we als een auto met een wel heel enthousiast smoelwerk. De Japanners hebben wel wat met vrolijke snuitjes, ook de 5 én de gefacelifte voorlaatste MX-5 verorberen het asfalt alsof er een laag Nutella overheen gesmeerd is.

Renault Twingo

De Twingo was nooit van enige norsheid te betichten en dat gaat misschien nog het meest op voor de oer-Twingo. Kijk hem glunderen met zijn open dakje!

McLaren P1

De grijns van een psychopatische seriemoordenaar, maar dan wel een hele vrolijke. Recht van voren bezien beschikt deze killer clown over een brede grijns, wetende dat alles en iedereen aan snot kan worden gereden.

Lotus Elise

Zo eng als de P1 naar je kijkt, zo onschuldig doet zijn sympathieke landgenoot het. Deze versie van de lichtgewicht scheurneus nodigt je met één blik uit voor een middagje bulderend van plezier autorijden.

Video