Slideshow

Bizarre toekomstmuziek: Robocopstijl in 2025

Voor de negende keer organiseert de LA Autoshow een ontwerpwedstrijd als aftrap van de grote autobeurs. Deze keer mogen Duitse, Amerikaanse en Japanse merken hun fantasie de vrije loop laten om dé politieauto voor 2025 op papier te zetten.

Gelukkig lijkt het de ontwerpers niet aan fantasie te ontbreken. Het zou ons niets verbazen als de tekenaars nog even wat Judge Dredd- en Robocop-dvd's uit de kast hebben getrokken om aan extra inspiratie te komen. De ontwerpstudio's van BMW, Mercedes-Benz, Chevrolet, Honda en Subaru laten hun hersenspinsels alvast het internet verkennen.

BMW

BMW mikt met zijn futuristische ontwerpen op Los Angeles, en presenteert de Beierse visie op een patrouillewagen. Niet alleen het uiterlijk springt in het oog, ook het feit dat BMW zijn politieauto uitrust met drie drones is op zijn minst opvallend te noemen. Deze onbemande objecten moeten voor de patrouillewagen uit vliegen om de op de vlucht geslagen schavuit te stoppen. De tekeningen spreken boekdelen. Realistisch? De tijd zal het leren.

 

Chevrolet

General Motors vindt één model blijkbaar niet genoeg, en heeft een heel scala aan modellen op papier gezet. Dit zogenaamde 'Volt Squad' bestaat uit drie voertuigen, waarvan er één speciaal gericht is om de omgeving in de gaten te houden en één die de achtervolging in moet zetten. De derde is bedoeld om de opgepakte wetbreker naar het gevang te brengen. Het Volt-squadron is bedoeld voor Californië.

 

Honda

Ook uit Japanse hoek komen bijzondere ideeën. Honda heeft een robuuste bus bedacht, vergezeld door een heuse drone. De ontwerpen zijn eveneens bedoeld voor de politiemacht van Californië en moeten worden ingezet bij speciale missies of reddingsoperaties.

 

Mercedes-Benz

Ook Mercedes stort zich bovenop de ontwerpwedstrijd. Onder de naam Ener-G-Force gaat een zwaar gemodificeerde G-klasse op waterstof op papier door het leven. Zouden we hier een voorproefje zien van de opvolger van de inmiddels overbejaarde terreinbeul? In de bumper zitten uitschuifbare armen die dienst kunnen doen als stormram.

 

Subaru

De ontwerpers van Subaru hebben een relatief bescheiden voertuig neergezet. Het wagentje heeft iets weg van een kart en draagt de naam SHARC, wat staat voor Subaru Highway Automated Response Concept. Het wagentje kan de stand van zijn wielen aanpassen aan het terrein om zo efficiënter over de weg te zoeven.

 

De jury beoordeelt de modellen niet alleen op creativiteit, maar ook op milieuvriendelijkheid en duurzaamheid. Op 29 november wordt de winnaar bekend gemaakt, de dag voordat de LA Autoshow officieel van start gaat.

Video