Slideshow

Bijna 500.000 euro aan benzine gestolen in 2011

Tankstations doen minder aangifte van tanken zonder betalen bij het Openbaar Ministerie (OM). De grootste oorzaak van deze daling is de onduidelijkheid over het juiste aangifteloket. In 2011 werd er voor bijna 500.000 euro aan benzine gestolen bij de Nederlandse tankstations.

Dat blijkt uit cijfers die Nu.nl bij het OM heeft opgevraagd. BETA, de belangenvereniging voor tankstations, bevestigt de daling, maar geeft aan dat de cijfers niet het volledige beeld schetsen. Volgens BETA is de daling te verklaren door onduidelijkheid waar de aangifte moet worden gedaan. "Tot vorig jaar was dat duidelijk, maar halverwege het jaar is er discussie ontstaan. Moet de aangifte bij politie of OM worden gedaan? Die onzekerheid kan op pomphouders zijn overgeslagen", aldus de woordvoerder. De onduidelijkheid over de plek van aangifte wordt volgens het OM volgend jaar opgelost. Dan wordt het aangifteloket definitief aan de politie overgedragen.

Automobilisten die tanken zonder te betalen, slaan steeds vaker hun slag op provinciale en lokale wegen. Sinds 2011 is het verschil tussen rijkswegen en overige wegen toegenomen. Bijna zestig procent van alle aangiften komt momenteel van pomphouders aan niet-rijkswegen. Sinds de registratie van aangiftecijfers in 2005 begon, is het verschil niet zo groot geweest. Het OM en de belangenvereniging hebben hier geen duidelijke verklaring voor.

 

Bijna 5 ton aan benzine gestolen

Vorig jaar werden 10.375 aangiften gedaan bij het OM. Dat komt neer op gemiddeld 865 aangiften per maand. Alleen 2008 overtreft dat jaar met 11.667 aangiften, zo’n 972 aangiften per maand. In 2012 zijn over de eerste negen maanden gemiddeld 690 aangiften gedaan. De financiële schade voor pomphouders was in 2011 de hoogste tot nu toe gemeten. Van de 662.937 euro die van pomphouders werd gestolen, was het merendeel in benzine, namelijk 487.367 euro. De gemiddelde schade per aangifte was vorig jaar 63,90 euro. Dit jaar lijkt dat bedrag iets hoger te worden, namelijk 67,17 euro.

Sinds de registratie van deze aangiftecijfers in 2005 begon, heeft één tankstation al ruim 2.000 aangiften gedaan. Het gaat om de BP Honswijck langs de A1 bij Muiden. Het totale schadebedrag betreft hier 118.911 euro. PB Tank Collect, het grootste incassobureau op dit gebied, wil geen cijfers geven over het bedrag dat wordt teruggevorderd. "Maar we hebben sinds 2004 ruim 150.000 gevallen behandeld. Daar zitten ook zaken bij waar geen aangifte van is gedaan." Pomphouders kunnen zonder tussenkomst van justitie een incassobureau inschakelen. Straffen voor daders verschillen van taakstraffen en boetes tot hechtenis voor veelplegers.

Volgens de BETA-woordvoerder is het de laatste jaren eenvoudiger geworden om daders te achterhalen. "Pomphouders verminderen vooral het gevoel dat je er zomaar mee weg kunt komen." Op risicotijdstippen worden bijvoorbeeld de buitenste pompstations afgezet. "Daders zoeken namelijk naar pompstations waar je snel kunt wegrijden."

Video