Slideshow

Bevestigd: Toyota koopt Daihatsu in zijn geheel

Daihatsu nu helemaal in Toyota-bezit

Gisteren schreven we over geruchten die vandaag zijn bevestigd: Toyota heeft Daihatsu compleet ingelijfd.

Toyota meldt dat het Daihatsu heeft ingelijfd als een volledige dochteronderneming. Het bericht komt na geruchten dat Toyota - dat met een aandeel van 51,2 procent al een meerderheidsbelang in Daihatsu had - ook de overige 48,8 procent van het Japanse merk wilde overnemen.

Wel bedrag er met de overname is gemoeid, meldt Toyota niet. Eerder gingen geluiden rond die een bedrag van zo'n 3 miljard euro lieten horen. Als de overname is gerealiseerd, zullen Toyota en Daihatsu - vooral dat laatste merk is in het thuisland de absolute koning van de kei-cars - samen een strategie ontwikkelen voor het kei-car-segment. De twee bedrijven zullen tot op zekere hoogte gescheiden van elkaar te werk gaan. Daihatsu komt dan ook aan het roer te staan van de kei-car-afdeling.

Volgens de Japanners gaat Daihatsu profiteren van Toyota's kennis op het gebied van 'comfort, veiligheid en gebruiksgemak' terwijl Daihatsu kennis levert over kostenbesparende technieken en verbruiksbesparende technologie.

De basis van Daihatsu - dat zich feitelijk laat vertalen naar 'motorenfabrikant' - werd in 1907 gelegd, waarmee het merk het oudste automerk van Japan is. In 1951 werd de naam Daihatsu voor het eerst gebruikt en het duurde slechts tot 1967 voor Daihatsu met Toyota in zee ging. Die relatie beviel wel, en in 1988 besloot Toyota een meerderheidsbelang van 51,2 procent in Daihatsu te nemen.

Video