Slideshow

'Auto kost gemiddeld 600 tot 800 euro per maand'

Nederland hoort bij de duurste landen

Het hebben van een benzineauto uit het C-segment kost in Nederland gemiddeld 660 euro per maand, zo blijkt uit onderzoek van LeasePlan. Nederlanders zijn daarmee in vergelijking met andere West-Europeanen veel geld kwijt.

De leasemaatschappij maakte een kostenvergelijking tussen elf landen. Voor een dieselauto uit de compacte middenklasse wordt gemiddeld 805 euro betaald.

In Duitsland liggen de gemiddelde maandelijkse kosten relatief laag. Voor een benzineauto wordt daar ongeveer 418 euro betaald en voor een exemplaar op diesel 454 euro. In België wordt maandelijks bijna 600 euro voor een benzineauto en ongeveer 550 euro voor een dieselauto betaald.

Andere dure landen zijn Italië en Spanje. In Tsjechië liggen de kosten juist laag.

Leaseplan baseert zich op de totale kosten van een auto in het C-segment die gemiddeld 20.000 kilometer per jaar rijdt. Per land is onder meer gekeken naar aanschafprijs, afschrijving, kosten voor reparatie en onderhoud en belasting- en brandstofkosten. 

Automobilisten blijken zelf maar weinig invloed te kunnen uitoefenen op het totale kostenplaatje. Zo vormen de afschrijving van de auto en de belastingen 70 procent van alle kosten

Video