Slideshow

Apple koopt Fiat 600 Multipla

Tech-gigant laat zich inspireren door oer-MPV uit 1957

Het is niet ongebruikelijk dat ontwikkelingsafdelingen auto’s van andere merken aanschaffen als inspiratiebron. De mensen die Apple’s eerste auto ontwikkelen, hebben genoeg aan één enkel exemplaar: een Fiat 600 Multipla uit 1957.

Bij de naam 'Multipla' moeten veel mensen al snel denken aan het bijzondere schepsel uit 1998, maar laten we niet vergeten dat er al eerder een auto met die naam was. De Fiat 600 Multipla uit de jaren '50 was minstens zo innovatief als z'n verre nazaat. Lang voordat de termen 'ruimteauto' en 'MPV' de wereld veroverden, kreeg het slimme Italiaantje het voor elkaar zes zitplaatsen te bieden op het platform van de miniscule Fiat 600.

Het feit dat Apple juist deze kleine ruimtereus als inspiratiebron kiest, zegt veel over waar de focus ligt bij de eerste auto van het enorme tech-bedrijf. Rijden komt met een inspiratiebron als deze niet op de eerste plaats, maar maximale ruimte in een zo compact mogelijk koetsje wel. De binnenkant dient als leidraad en autonoom rijden speelt ongetwijfeld een enorme rol in wat we wellicht beter Apple's 'mobiliteitsoplossing' kunnen noemen. De standaard auto-indeling die we nu nagenoeg overal terugzien, wordt daarin zo veel mogelijk losgelaten.

Apple treedt hiermee in de voetsporen van Google, dat met z'n autonome testvoertuig ook al liet zien het fenomeen 'auto' met een frisse blik te bekijken.