Slideshow

Alpina B3 GT3: 99 voor de straat

Alpina viert een geslaagde terugkeer in de autosport. Dit jaar werd met de B6 GT3 de Duitse GT Series gewonnen. Ter ere daarvan verschijnt de B3 GT3 straatauto, die toch het beste thuis is op het circuit.

Alpina heeft op de Tokyo Motor Show de B3 GT3 getoond. Dat is een speciale variant van de B3, die karakteristieken overneemt van de B6 GT3 raceauto. Hij is toegelaten op de openbare weg en er worden voor de gehele wereld slechts 99 exemplaren gebouwd. Vanaf de lente van het volgende jaar is hij te koop. In Duitsland wordt een prijs genoemd van 90.000 euro; dat is inclusief 19 procent belasting.

De GT3 leent zijn motor van de reguliere B3, dat is een twinturbo 3,0-liter zescilinder lijnmotor. Een speciaal uitlaatsysteem zorgt voor acht extra pk’s waarmee het totaal op 408 stuks komt. De sprint van 0 naar 100 km/u gaat in 4,6 seconden en de topsnelheid is een gezonde 300 km/u. Alpina geeft een gemiddeld brandstofverbruik op van 9,6 liter op 100 km en de CO2-uitstoot is 224 gr/km. De B3 GT3 weegt 1.535 kilo.

Het uitlaatsysteem is van titanium en dat bespaart elf kilo. Het is zo compact mogelijk uitgevoerd. Dat betekent dat er slechts twee eindpijpen zijn, waar een Alpina er normaal vier heeft. Wel hebben ze een flinke diameter van 115 mm en de geluidsingenieurs hebben gezorgd voor een mooi, raspend zescilindergeluid. Verder is het remsysteem aangepast en zijn de 19 inch ‘Himalaya Grey’ wielen geïnspireerd op de raceauto. Ze zijn 25 procent lichter dan normaal en dat levert een besparing op van tien kilo.

Eigenaren kunnen zich uitleven omdat de setup van de auto op verschillende manieren is te wijzigen. Ook is de aerodynamica verbeterd, waarbij inspiratie is opgedaan bij de raceauto. In het interieur vinden we onder meer Recaro sportstoelen met verwarming en lederen en alcantara bekleding. Wie het Comfort Package kiest, krijgt het BMW multimedia systeem en parkeersensoren. Andere opties zijn niet te koop. De auto is leverbaar in het zwart metallic of wit metallic of in mat Alpina blauw. De echte diehards kiezen natuurlijk voor deze folie waarmee de B3 GT3 de zelfde uitmonstering krijgt als de raceauto.

Video