Slideshow

3D-geluid verovert de auto

De Mercedes S-Klasse, die net na de zomer in Nederland te koop zal zijn, krijgt een geavanceerd 3D-audiosysteem. De vernuftige technologie maakt het mogelijk om de auto in een concertzaal te veranderen. In de onlangs geïntroduceerde, nieuwe Range Rover zit een dergelijk systeem ook al en Audi levert het vanaf volgend jaar in zijn nieuwe Q7.

Conventionele surroundsystemen zorgden er al voor dat het geluid van links of rechts of vanachter komt, simpelweg door daar extra luidsprekers voor te gebruiken. Maar 3D-geluid leidt ertoe dat je meer dimensies waarneemt in het geluid. Je hoort dat een geluid dichterbij komt of om je heen beweegt.  En je kunt nu ook waarnemen vanaf welke hoogte het klinkt. Gaat het over je hoofd heen, klinkt het recht voor je of bereikt het geluid je over de vloer? Uiteraard wordt het beste effect bereikt als er bij de opnamen al rekening is gehouden met 3D-weergave.

In de nieuwe Range Rover is het systeem  leverbaar voor een meerprijs van €4.910. Dit Meridian Signature Reference audiosysteem heeft een vermogen van 1.700 Watt en 29  luidsprekers, waarvan er vier in de hemelbekleding en twee in de rugleuningen van de voorstoelen zijn ingebouwd.

Ook de nieuwe S-Klasse krijgt 3D-geluid. Dat zegt Peter Häussermann, directeur elektronica en telematica van Mercedes-Benz:  ,,Het leidt tot  een heel andere geluidsbeleving dan we bij de conventionele audiosystemen gewend zijn.  Het klinkt alsof de zangeres door je auto zweeft.’’

De akoestische ruimte rond een muziekopname wordt door het 3D-geluid natuurlijker en realistischer doorgegeven.  Bij concerten worden de geluidsgolven door de luidsprekers bij het podium gericht de zaal ingestuurd en vervolgens tegen het plafond en de vloer weerkaatst. Die ruimtelijke beleving kan een gewone audio-installatie onmogelijk nabootsen. Maar met de nieuwste computertechniek en daarbij aangepaste luidsprekers en versterkers lukt het wél. Het gaat erom dat het geluid met uiterste precisie op het juiste moment via de juiste luidspreker klinkt, met de juiste dynamiek.

Lees ook het uitgebreide verhaal over de oprukkende 3D audiosystemen in AutoWeek 6 2013, die sinds woensdag 6 februari in de winkels ligt.

Video