Autonieuws  |  Hoeveelheid files blijft afnemen

7 februari 2013  |  11:06  |  Tekst:

De hoeveelheid file op het Nederlandse wegennet is de afgelopen vier maanden met 8,2 procent afgenomen. Dat schrijft minister Schultz van Haegen van infrastructuur donderdag in een rapport aan de Tweede kamer.

De filezwaarte over heel 2012 is ten opzichte van 2011 afgenomen met ruim 16 procent, van 10,5 miljoen kilometerminuten (elke minuut dat er 1 kilometer file stond) naar 8,8 miljoen. Ook nam het aantal files dat werd veroorzaakt door wegwerkzaamheden in 2012 af met 9,7 procent. 

In de Publieksrapportage Rijkswegennet schrijft de minister verder dat de opening van nieuwe wegen of verbreding van wegen zichtbaar invloed heeft op de doorstroming van het verkeer.

De aangelegde spitsstroken hebben volgens het rapport geen negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid. De opening zorgt door de afname van files juist voor minder ongevallen.

De verkeersdrukte in de spits nam iets toe in 2012, terwijl de totale drukte op het wegennet juist licht afnam. In 2012 werden 64,7 miljard kilometers afgelegd op de Nederlandse wegen. Dat was 0,1 procent minder dan in 2011.

De A4 en de A12 zijn uit de top 10 van files verdwenen. Door extra aangelegde rijstroken zijn de files op die snelwegen behoorlijk afgenomen. Dat meldde Rijkswaterstaat donderdag.

De A4 (tussen Hoogmade en de Brug over de Rijn richting Amsterdam) is gezakt van de derde plaats naar de 44ste. De A12 (tussen Lunetten en Bunnik) is van de achtste naar de 18e plaats in de filetop gegaan.

 mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Lees AutoWeek een maand gratis (Advertorial)

Neem nu een abonnement op AutoWeek, dan ontvang je de eerste maand helemaal gratis.   Lees verder
  advertorial AutoWeek
 
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

File

Peilstok

Audi wil met de A9 Concept een spannender design introduceren. Is dat nodig?

AutoWeek op Blendle

ActieAuto

INFINITI VOERT DOOR DESIGN-GEÏNSPIREERDE FX IN ZWART EN WIT VOOR EUROPA Nieuw: FX BLACK en WHITE ...

AutoWeek Triotest

Mini Cooper vijfdeurs - Volvo V40 T2 - Mazda 3 SkyActiv-G 120

Volg AutoWeek

© 2014 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep