Autonieuws

'Chinezen azen op belang in Daimler'

7 januari 2013  |  16:21  |  Tekst:
    Print     Mail

Financieel verzwakte bedrijven zijn uitermate interessant voor investeringsmaatschappijen. Onlangs schreven we al over de lage waarde van Mercedes-Benz en nu is de eerste staartvin in de wateren rond Stuttgart opgedoken. Een Chinese, om precies te zijn.

En het is niet de minste: het gaat om de China Investment Corporation, een investeringsmaatschappij van de Chinese overheid. China Investment Corporation zou azen op een aandeel van vier tot tien procent in Daimler. Dat meldt persbureau Reuters. Een woordvoerder van het Chinese investeringsfonds weigerde te reageren op de berichten.

Een woordvoerder van Daimler wilde niet inhoudelijk ingaan op de berichten, maar wilde wel zeggen dat 'Daimler over het algemeen financieel gezonde investeerders graag verwelkomt omdat deze zorgen voor een goede financiële structuur'.

Halverwege december was er het nieuws dat Mercedes-Benz maar half zo veel waard is als concurrent BMW. De investeerders rekenden Daimler af op tegenvallende groei in China, een sleutelmarkt voor de komende jaren voor alle premiummerken. Ook de hogere gemiddelde leeftijd van Mercedes-kopers en de innovatie-achterstand op BMW (aldus de investeerders) kost Daimler flink wat euro's in de schatting.

China Investment Corporation beheert ongeveer 200 miljard dollar. Dat lijkt veel, maar in vergelijking met andere staatsinvesteringsmaatschappijen is dit nog maar een schijntje. Het staatsfonds van Noorwegen heeft door de olieopbrengsten bijvoorbeeld een waarde van ongeveer 600 miljard dollar. De Abu Dhabi Investment Company beheert volgens schattingen zelfs 875 miljard dollar aan olieopbrengsten.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Graag een AutoWeek T-shirt, polo, cap of mok? (Advertorial)

Alle AutoWeek-producten zijn in de online shop verkrijgbaar.   Lees verder
Graag een AutoWeek T-shirt, polo, cap of mok?
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Dieter Zetsche (foto: ANP)

Peilstok

AutoWeek Top 50: de belangrijkste innovatie van de afgelopen is in mijn ogen ...

AutoWeek op Blendle

ActieAuto

Extra scherpe actierente op uw Mercedes-Benz personenwagen Extra scherpe actierente op uw Mercedes-Benz personenwagen Mercedes-Benz Financial biedt u nu tot ...

AutoWeek Dubbeltest

Mercedes-Benz GLE Coupť - BMW X6

Volg AutoWeek