Autonieuws  |  Nieuwe rijbewijsregels campers en aanhangers

28 december 2012  |  10:56  |  Tekst:

Op 19 januari wijzigen de rijbewijsregels voor het rijden met een camper, caravan of andere aanhanger. Voor iedereen die vóór deze datum zijn rijbewijs heeft gehaald, blijft alles bij het oude.

De Bovag maakt melding van de nieuwe rijbewijsregels, die een gevolg zijn van de nieuwe Europese richtlijnen. Vanaf 19 januari 2013 geldt voor het rijbewijs B nog altijd de regel dat het maximum gewicht van de auto/aanhangercombinatie niet meer dan 3.500 kilo mag zijn. Hierbij mag het vastgestelde maximum trekgewicht van de auto natuurlijk nog steeds niet overschreden worden. Nieuw is de toevoeging van een nieuwe rijbewijscategorie: het B+ rijbewijs. Daarmee mogen combinaties tot 4.250 kilo gereden worden zonder beperking van het aanhangergewicht.

Wie wil rijden met een auto/aanhangercombinatie die meer dan 3.500 kilo weegt, moet voortaan rijbewijs BE in zijn bezit hebben. Hierbij mag de aanhanger zelf maximaal 3.500 kilo in de schaal leggen. Een limiet aan het gecombineerde gewicht is nu niet aanwezig. Er lijkt enige overlapping tussen het BE en het B+ rijbewijs te zijn. 

Voertuigen die zelf meer dan 3.500 kilo wegen, mogen enkel met rijbewijs C bestuurd worden. Voor de categorie hierboven, 3.500 tot 7.500 kilo, moet het niet nieuwe C1 rijbewijs worden gehaald. Daarmee mogen naast de bestuurder nog acht personen vervoerd worden. Het C1 rijbewijs kan alleen gehaald worden als rijbewijs B al in bezit is. De geldigheidsduur van deze nieuwe categorie bedraagt 5 jaar. Voor vernieuwing moet een medische keuring worden ondergaan.

Kijk op de website van Verkeerspro, het vakblad voor rijscholen, heeft een uitgebreid overzicht.

 mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

ONLINE TICKETS BESTELLEN MET KORTING

Bestel nu je kaarten voor de AutoRAI online voor 14,50 euro (kassaprijs 18 euro).   Lees verder
  AutoRAI 2015
 
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Caravan de AutoWeek redactie gaat camperen

Peilstok

Mijn favoriete Jaguar uit de Redactie Raadt Aan is de...

AutoWeek op Blendle

AutoWeek Dubbeltest

Mercedes-Benz S 500 E - Porsche Panamera S E-Hybrid

Volg AutoWeek

© 2015 Sanoma B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma groep