Autonieuws  |  Autodieven de mist in met rookgordijn

21 december 2012  |  19:17  |  Tekst:

De toename van diefstallen uit auto’s is zorgwekkend. Dit jaar zijn alleen al zo’n 11.000 navigatiesystemen gestolen, en ook airbags zijn populair. Een mistgenerator is het nieuwste wapen in de strijd tegen autodiefstallen en tegen de roof van dat soort componenten.

Leasemaatschappij Leaseplan levert begin januari 2013 de eerste auto af met een ingebouwd mistgordijn, dat wordt opgetrokken zodra het voertuig met geweld wordt opengebroken. Voor de autobranche is het mistgordijn een primeur. “We passen de mistgenerator toe omdat we merken dat de traditionele alarmsystemen nauwelijks meer voldoen. Zelfs track & trace-systemen van dure gestolen auto’s leveren niet altijd resultaat meer op”, aldus Henk Trimbach, manager schade bij Leaseplan.

Het mistgordijn hangt binnen enkele seconden in de auto en de nevel blijft minutenlang aanwezig, ook wanneer de portieren open staan. Bovendien wordt de mist om de minuut ververst, zodat de dief wel erg veel geduld moet hebben om de auto te willen stelen. De inbouw van een mistgenerator in de auto kost circa 700 euro.

Volgens Trimbach kan het mistgordijn niet tijdens het rijden in werking worden gesteld. “Dat gebeurt met een gewoon alarmsysteem ook niet. De leverancier garandeert ons volledige veiligheid van het systeem.” Het keuringsinstituut Kiwa SCM in Gouda is het daar niet helemaal mee eens. Een verzoek voor een typegoedkeuring van het mistgordijn is niet eens in behandeling genomen. “Onze technische commissie vindt het in principe te verkeersgevaarlijk”, zegt certificaatmanager Henk van Vliet.

Lees meer over het mistgordijn en de diefstal van en uit auto’s in de reportage in AutoWeek nummer 1, die vanaf 2 januari in de winkel ligt.

 mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

ONLINE TICKETS BESTELLEN MET KORTING

Bestel nu je kaarten voor de AutoRAI online voor 14,50 euro (kassaprijs 18 euro).   Lees verder
  AutoRAI 2015
 
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Mistgordijn

Peilstok

Mijn favoriete Jaguar uit de Redactie Raadt Aan is de...

AutoWeek op Blendle

ActieAuto

T-Edition. Ga vol in de opties. Hoe functioneel is de laadruimte? Dat wordt vaak bepaald door de ...

AutoWeek Multitest

Ford Transit-Opel Vivaro-Peugeot Expert-VW Transporter

Volg AutoWeek

© 2015 Sanoma B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma groep