Autonieuws  |  Toppers en Floppers 2012: Lars Krijgsman

27 december 2012  |  12:30  |  Tekst:

Het einde van het jaar is aangebroken en dus is het traditioneel tijd voor de lijstjes. Wegens het uitblijven van de Apocalyps krijgen onze redacteuren toch nog de kans om hun visie te geven op het auto-jaar 2012. Wat hadden we niet willen missen en waardoor hadden we liever gewild dat de aarde toch maar was vergaan? AutoWeek-stagiair Lars Krijgsman over gek Japans-spul en bulderend Amerikaans geweld.

Top

1. Honda N-One

Op het eerste gezicht een behoorlijk vreemde keuze: een Japanse kei-car die hier niet eens op de markt is. Droomauto? Nee. maar voor mij als liefhebber van Japanse curiositeiten is dit natuurlijk een prachtvoorbeeld van hoe het ook kan. Een origineel semi-retrodesign met een zuinig klein blokje in de neus. Dergelijke blokkendoosjes zijn nog eens slim ingericht ook, aan (opberg-)ruimte geen gebrek. Zou best iets voor Nederland zijn. Geeft weer wat kleur aan onze met-C1'tjes bezaaide wegen.

 

2. SRT Viper

Aan het andere kant van het spectrum: de SRT Viper. Downsizen is een prima ontwikkeling, maar in een Amerikaanse muscle car wil je een monsterlijke V10 in de lange neus. 8,4 liter en een geweldige stapel pk's in dit achterwielaangedreven beest dat bovendien trouw is gebleven aan het originele Viper-concept. Compromisloos. There's no replacement for displacement!

 

3. Mazda 6

Het is even geleden dat Mazda een écht succesvol model in de lijst had staan. Begin jaren negentig waren de 323 en 626 niet aan te slepen, maar inmiddels is Mazda vooral in het C- en D-segment op de achtergrond gedrukt. De nieuwe 6 is overladen met SkyActiv-techniek om te voldoen aan de strenge 'groene verwachtingen' van de koper. Lijkt allemaal gelukt, en dat allemaal gestoken in een bijzonder fijn ontworpen jas.


Flop

1. Audi A3

'De nieuwe Golf lijkt op de vorige!'- is een veel gehoord kritiekpunt op de nieuwe Golf 7. Voor Audi's kan best hetzelfde gezegd worden. Nu vertonen alle wagens uit Ingolstadt al behoorlijke gelijkenis met elkaar, maar de A3 is op het eerste, tweede en derde gezicht te vervangen voor de vorige generatie. Vast weer een hele fijne auto, maar voor mij is hij veel te conventioneel.

 

2. Doodbloeden van Daihatsu

Eind januari is het gedaan met Daihatsu in Europa. Het merk dat met name de laatst tien jaar een heel arsenaal klein grut op de Nederlandse markt afvuurde. De Cuore, oudere Charades, Valera's en zelfs eigenzinnigheden als de Move hebben het altijd goed gedaan. Zelfs de Applause-met-enorme-laadbak zagen we even veel op de weg. Nu we ons steeds meer vergapen aan kleine wagentjes had ik Daihatsu zeker nog een kans gegund. En dan niet in de vorm van een opgewarmde Toyota Yaris van de vorige generatie..

 

3. BMW 3-serie GT

Er is al veel over gesproken, toch wil ik er ook een woordje aan vuil maken. Wie een Audi in de flop-lijst zet moet natuurlijk ook aartsrivaal BMW een schopje geven. Niches moeten gevuld worden, en dat doen de Duitse merken veelal met bravoure. Maar, de 3-GT? Zal ongetwijfeld in de Verenigde Staten zijn weg goed naar het asfalt vinden, aan mij is deze Quasimodo niet besteed.

 mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

ONLINE TICKETS BESTELLEN MET KORTING

Bestel nu je kaarten voor de AutoRAI online voor 14,50 euro (kassaprijs 18 euro).   Lees verder
  AutoRAI 2015
 
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Honda N-One Dodge SRT Viper Mazda 6 SportBreak
Audi A3 Daihatsu reclameposter BMW 3-serie GT Spyshots

Peilstok

Mijn favoriete Jaguar uit de Redactie Raadt Aan is de...

AutoWeek op Blendle

AutoWeek Occasion-dubbeltest

Opel Insignia Sports Tourer - Saab 9-5 Sport Sedan

Volg AutoWeek

© 2015 Sanoma B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma groep