Autonieuws  |  Avondspits drukker dan ochtendspits

14 december 2012  |  13:12  |  Tekst:

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de avondspits in 2011 veelal drukker was dan de ochtendspits.

Vorig jaar reden er in de avondspits gemiddeld bijna 2,8 miljoen auto's op het Nederlandse asfalt. Totaal waren er dan 3,7 miljoen mensen onderweg. In de ochtendspits reden gemiddeld 2,4 auto's op de weg en kwam het aantal spitsreizigers uit op 3 miljoen.

De drukkere avondspits heeft te maken met niet-werkenden. Denk hierbij aan studenten en gepensioneerden die eerder 's avonds dan in de ochtend achter het stuur plaatsnemen. Zuid-Holland is koploper als het gaat om drukke ochtend- en avondspitsen. Noord-Brabant, Noord-Holland en Gelderland volgen daarna.

In tegenstelling tot het wegverkeer was het openbaar vervoer juist 's ochtends drukker. Gemiddeld namen meer dan 539.000 mensen 's morgens de trein, bus of metro terwijl dat aantal in de avonden op 477.000 uitkwam. Het hoogtepunt van de OV-spits is tussen 07:00 en 08:00 uur. Op het asfalt is de piek vooral rond 08:00 waar te nemen. Het CBS verklaart dat verschil met het gegeven dat reizen per openbaar vervoer gemiddeld een half uur meer tijd kosten.

In Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland kiest men relatief het vaakst voor het openbaar vervoer. Tien procent van de reizigers in de ochtendspits neemt daar het OV, tegenover 5 procent in de overige provincies. In Limburg kiezen de reizigers het meest voor de auto.

Bron: Novum

 

 

 mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

In 6 stappen een gebruikte auto zonder gebreken (Advertorial)

Hoe vind je een betrouwbare occasion? En wat doe je als je na aankoop toch een gebrek ontdekt?   Lees verder
  DAS Rechtsbijstand
 
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

File (foto ANP)

Peilstok

Audi wil met de A9 Concept een spannender design introduceren. Is dat nodig?

AutoWeek op Blendle

ActieAuto

INFINITI VOERT DOOR DESIGN-GEÏNSPIREERDE FX IN ZWART EN WIT VOOR EUROPA Nieuw: FX BLACK en WHITE ...

AutoWeek Triotest

CitroŽn C4 Cactus - Dacia Duster - Renault Captur

Volg AutoWeek

© 2014 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep