Autonieuws

Dacia Lodgy tegen de muur: 3 sterren NCAP

28 november 2012  |  11:00  |  Tekst:
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Zo nu en dan worden er in Brussel nieuwe auto's op een muur afgevuurd. De NCAP botsproef-resultaten van vijftien auto's zijn binnen, waar Dacia's Lodgy verre van hoge ogen gooit.

Afgelopen weken is in Brussel hard gewerkt aan het vernielen van gloednieuwe auto's. Bij de NCAP zijn vijftien nieuwe modellen onderworpen aan de beruchte veiligheidstesten. Alle geteste modellen hebben vijf sterren binnen weten te slepen, behalve de kersverse Dacia Lodgy.

Om maar met de sterrenregen te beginnen: de Fiat 500L, Ford Fiesta en Kuga, Hyundai Sante Fe, Mercedes A-klasse, Mitsubishi Outlander, Opel Mokka, Seat Leon en Toledo, Skoda Rapid en de Subaru Forester wisten de topscore van vijf sterren te behalen. Ook de nieuwe Range Rover, de Volvo V60 en de zevende generatie van de Volkswagen Golf mogen zich onder dit gezelschap begeven. Budgetmerk Dacia scoort beduidend minder goed, en heeft drie sterren aan de Lodgy kunnen meegeven.

De ruime Dacia scoort op alle vlakken onder het gemiddelde. De frontale klapper heeft de raamstijlen wel erg verbogen en het dak trekt goed krom ter hoogte van de B-stijl. Ook voor de achterpassagiers is het behelpen, daar schiet bij een aanrijding van voren de bodem los van de tunnel. Ook voor voetgangers is de Lodgy geen lieverdje, daar scoort hij 44 procent waar de overige deelnemers allemaal 60 procent of hoger scoorden. Als twijfelachtige kers op de taart beschikt de Lodgy ook niet over een elektronisch stabilisatiesysteem, dat binnenkort verplicht wordt op nieuw te introduceren modellen. In Nederland is het systeem een gratis optie, wat de pijn wellicht enigszins verzacht.

Michiel van Ratingen van de Euro NCAP betreurt het resultaat van de Dacia. "De Lodgy is een budgetauto, en klanten weten dat ze offers moeten maken op het gebeid van prestaties en comfort. Maar niet op veiligheid. Wij geloven dat de veiligheid van inzittenden voorop moet staan, ongeacht de prijs van het voertuig."

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Mis ‘m niet! De AutoWeek Occasion Special! (Advertorial)

Alles wat je moet weten als je een gebruikte auto zoekt. De Occasion Special ligt nu in de winkel of je kunt ‘m direct   Lees verder
Mis m niet! De AutoWeek Occasion Special!
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Dacia Lodgy Euro NCAP Dacia Lodgy Euro NCAP Dacia Lodgy Euro NCAP
Afscheid duurtest - Dacia Lodgy

Peilstok

Supershowroom: mijn favoriete Opel Corsa is de...

ActieAuto

Jouw Dacia 4ALL aanbod Jouw Dacia 4ALL aanbod Met Dacia 4ALL betaal je 4 jaar een vast bedrag per maand zonder aanbetaling.

AutoWeek Dubbeltest

Ford Tourneo Connect 1.0 - Dacia Lodgy 1.2 TCe

Volg AutoWeek