Autonieuws

Gereden: Seat Leon

9 november 2012  |  17:37  |  Tekst:
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Traditioneel is de Seat Leon een flitsende verschijning om te zien. Maar gewapend met het nieuwe MQB-platform van de Volkswagen Groep moet de derde generatie ook een zeer goed rijdende auto zijn. In de omgeving van Málaga zoeken we uit of die belofte wordt ingelost.

Met de recente modellen van Seat in het achterhoofd zou je bijna gaan denken dat het merk geen prioriteit meer heeft voor de Volkswagen Groep. Ga maar na; de Toledo en de Alhambra zijn bijna letterlijk de Skoda Rapid en Volkswagen Sharan met een Seat logo.

Gelukkig komt het merk nu met de derde generatie Leon en die is wel weer helemaal Seat. Een strakke verschijning die overduidelijk als Leon te herkennen is, maar dan weer helemaal bij de tijd gebracht. Bovendien kan de nieuweling gebruik maken van het nieuwe MQB-platform van de Volkswagen Groep. Daardoor is de auto als geheel korter geworden, maar nam de wielbasis juist toe. Goed nieuws voor de achterste passagiers dus, maar ook de bagageruimte groeide.

 

Eigen stempel

Ongeveer de helft van de onderhuidse techniek wordt gedeeld met de Volkswagen Golf en Audi A3. Toch zijn ze er in Martorell in geslaagd ook hier hun eigen stempel op de nieuweling te drukken. In vergelijking met z’n zustermodellen is de Leon stugger en daardoor strakker. Voor de volledigheid moeten we wel vermelden dat we met een FR-pakket op pad waren. Die heeft een verlaagd onderstel en ligt dus sowieso strakker dan de modellen zonder. Voor de échte FR’s (de 185 pk sterke diesel en 180 pk sterke benzine) hebben ze trouwens ook nog een multi-link achteras ontworpen. Ons testexemplaar moet het doen met een vrij simpele torsieas, maar zelfs daarmee heeft de Leon al genoeg dynamische kwaliteiten. De besturing is lekker direct en de auto luistert nauwkeurig naar commando’s van z’n bestuurder. Wat dat betreft is er gelukkig weer wat van het oude Seat-gevoel terug.


Benieuwd of ook de rest van de Leon bevalt? De volledige rij-impressie staat in AutoWeek 46, die vanaf 14 november in de winkels ligt. Tegen die tijd is de Leon ook te bewonderen in de video rij-impressie op AutoWeek.nl.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Mis ‘m niet! De AutoWeek Occasion Special! (Advertorial)

Alles wat je moet weten als je een gebruikte auto zoekt. De Occasion Special ligt nu in de winkel of je kunt ‘m direct   Lees verder
Mis m niet! De AutoWeek Occasion Special!
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Seat Leon Seat Leon Seat Leon
Seat Leon Seat Leon dashboard
Rij-impressie - Seat Leon ST Cupra 290

Peilstok

Supershowroom: mijn favoriete Seat Toledo is...

ActieAuto

Exclusief bij Wittebrug SEAT LEON ST STYLE CONNECT Exclusief bij Wittebrug SEAT LEON ST STYLE CONNECT van € 26.286 nu vanaf € 23.850 € ...

AutoWeek Triotest

Ford Focus Wagon - Seat Leon ST - Peugeot 308 SW

Volg AutoWeek