Autonieuws

'Saab bijna achter rug van Muller om verkocht'

31 oktober 2012  |  16:32  |  Tekst:
    Print     Mail

De curator van Saab en de Zweedse regering wilden het bedrijf achter de rug om van eigenaar Victor Muller verkopen aan de Chinese autofabrikant Geely.

Dat hebben Zweedse onderzoeksjournalisten van het tv-programma Uppdrag granskning boven water gekregen. Curator Guy Lofalk opereerde gedurende de laatste maanden van het bestaan van Saab onder de vleugels van Spyker niet alleen als raadgever, maar zette zonder medeweten van Muller het bedrijf in de etalage.

Lofalk reisde naar China en kwam terug met het plan om Saab voor de afbraakprijs van 1 miljoen dollar te verkopen aan Geely. Een tweede vergadering over de eventuele overname vond plaats op het ministerie van Financiën in Stockholm in aanwezigheid van de tweede man op het departement, Hans Lindblad.

Om Saab te ontfutselen aan eigenaar Muller had Lofalk evenwel de medewerking nodig van de overheidsdienst Riksgälden, dat onder meer verantwoordelijk is voor de uitgifte van staatsgaranties en staatsleningen.

 

Muller haalt verhaal

De overheidsdienst stond borg voor leningen van de in nood verkerende autobouwer en kon bij intrekking daarvan eigenaar worden van Saab. Lofalk wilde dat Saab vervolgens na korte tijd door werd verkocht aan Geely. Riksgälden bevestigt dat het een verzoek heeft gekregen de borgstelling op te heffen, maar dat het dat verzoek heeft afgewezen.

Geconfronteerd met de handelswijze van Lofalk gaat Muller verhaal halen bij de curator. De conversatie is opgenomen en geluidsfragmenten zijn in handen van het tv-programma. ''Je hebt er alles aan gedaan om me te naaien, dat is niet je werk. Er zijn andere mensen die me proberen te naaien, maar jij niet’’, aldus Muller.

Saab kwam in juni uiteindelijk in handen van de Zweeds-Chinese investeringsgroep National Electric Vehicle Sweden (NEVS).

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Mis ‘m niet! De AutoWeek Occasion Special! (Advertorial)

Alles wat je moet weten als je een gebruikte auto zoekt. De Occasion Special ligt nu in de winkel of je kunt ‘m direct   Lees verder
Mis m niet! De AutoWeek Occasion Special!
 
 

Saab kopersgids

Foto's en video's bij dit artikel

Save Saab (foto ANP)
4x4x4 Winterspecial

Peilstok

Supershowroom: mijn favoriete Opel Corsa is de...

AutoWeek Occasion-dubbeltest

Opel Insignia Sports Tourer - Saab 9-5 Sport Sedan

Volg AutoWeek