Autonieuws  |  'BMWís i-programma op losse schroeven'

29 mei 2012  |  12:01  |  Tekst:

BMW is met de i3 en i8 vol goede moed bezig met haar elektrische programma. Maar als de lobby voor elektrische auto's niet snel verbetert, zou het hele project wel eens op losse schroeven kunnen komen te staan.

Dat schrijft Georg Kacher in een analyse voor Automobile. BMW had er op gehoopt en gerekend dat de lobby voor elektrische auto’s sterker zou zijn dan nu het geval is, met veel meer laadstations als resultaat. Bij de westerse overheden staat het promoten van ‘groen’ rijden in de huidige zware economische tijden op een laag pitje. Daarbij is het aantal laadpunten nog altijd beperkt en concentreren die zich bovendien voornamelijk op een paar grote steden. BMW heeft bij het promoten van haar i-modellen te maken met een steeds meer verdeeld Europa, China dat z’n eigen regels bepaalt en de VS die weinig navolging geven aan de eco-voortrekkersrol van de staat California.

Hoewel BMW nog altijd goede moed heeft, is het niet vanzelfsprekend dat de Duitsers hun elektrische i-programma voortzetten zoals gepland. Kacher zegt dat BMW van de i3 (2013) en de i8 (2014) respectievelijk 100.000 en 10.000 kopers denkt te gaan vinden maar de ontwikkelingsplannen van de i1 en i5 staan voorlopig even in de koelkast. BMW legt volgens de analist liever de nadruk op beter verkoopbare plugin-hybrides en daarom staan ook de geplande lanceringsdata voor de i3 en i8 onder druk.

Norbert Reithofer, voorzitter van de raad van bestuur van BMW AG, wil niet zeggen wat het precies zou kosten als het hele i-project de nek zou worden omgedraaid. Het bedrag zou in de miljarden lopen maar het afblazen van de i3 en i8 zou BMW niet in dezelfde problemen brengen als eind jaren negentig met het Rover-debacle, aldus Kacher.

 mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

ONLINE TICKETS BESTELLEN MET KORTING

Bestel nu je kaarten voor de AutoRAI online voor 14,50 euro (kassaprijs 18 euro).   Lees verder
  AutoRAI 2015
 
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

BMW i8 Concept BMW i3 Concept

Peilstok

Mijn favoriete Jaguar uit de Redactie Raadt Aan is de...

AutoWeek op Blendle

ActieAuto

BMW 3 SERIE LAST MINUTE EDITIONS VOORDEEL TOT € 10.000,- RIJK UITGERUST EN DIRECT UIT VOORRAAD ...

AutoWeek Youngtimer Dubbeltest

Alfa Romeo 75 3.0 V6 - BMW 320i

Volg AutoWeek

© 2015 Sanoma B.V.
Adverteren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - Gebruiksvoorwaarden - RSS - Partners - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma groep