Autonieuws

Peel opnieuw in productie

24 januari 2012  |  13:59  |  Tekst:
    Print     Mail

De Engelse microauto’s van Peel gaan weer opnieuw in productie. In zeer beperkte aantallen worden de 1,37 meter lange P50 en de 1,83 meter lange Trident weer gebouwd. Dit keer als elektrische auto.

Met dank aan het BBC programma ‘Dragons Den’ gaan de microauto’s van Peel opnieuw in productie. Via die show is in James Caan een investeerder gevonden voor het project. Hij kocht voor 80.000 pond dertig procent van het bedrijf elk krijgt van elke Peel één exemplaar. De originele Peels werden in de jaren ’60 op het Isle of Man geproduceerd.

Van de P50 (de blauwe) zijn destijds vijftig stuks gebouwd. Van de Trident (de rode) bleef de productie beperkt tot 45 stuks. Destijds kostte een P50 199 pond; vandaag de dag wordt er meer dan 100.000 pond betaald voor een originele Peel. De auto’s staan tot op de dag van vandaag vermeld in het Guinness Book of Records als ’s werelds kleinste productieauto.

De nieuwe Peels zijn uiterlijk gelijk aan de klassieke modellen. Het gaat dus nog steeds om driewielers met ‘ruimte voor één persoon en een boodschappentas’. Er is slechts één deur, één ruitenwisser en één koplamp.

De Peel P50 wordt gebouwd in een oplage van 25 stuks en kost 12.500 pond zonder belastingen. De auto is 1,37 meter lang, 1,04 meter breed en 1,20 meter hoog. De carrosserie is van fiberglas en de auto weegt zestig kilo. De Trident is 1,83 meter lang, 1,06 meter breed. Ook hier is er een fiberglas carrosserie. Het geheel weegt negentig kilo. Ook deze Peel is 12.500 pond en wordt in een oplage van 25 stuks gebouwd.

Er wordt gesproken over twee verschillende elektromotoren. De eerste levert vier pk en 22,7 Nm koppel. Verder is er een 1,6 pk sterke elektromotor met een maximaal koppel van 3,9 Nm. Volgens de technische gegevens halen de Peels 13 km/u en hebben ze een actieradius van 25 kilometer.

De fabrikant meldt dat er kan worden gekozen uit verschillende kleuren en dat er een levertijd van zes tot acht weken is. Naar verluidt is de gehele oplage van de elektrische Peels al uitverkocht. Wat de verdere toekomstplannen zijn van de fabrikant is niet duidelijk.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Peel P50 Peel Trident Peel P50
Peel Trident Peel P50 Peel P50
foto icoon
Foto special
Peel P50 en Trident
Peel P50

Peilstok

Ik vind de Renault Mégane Scénic uit de AutoWeek Top 50:

AutoWeek op Blendle

Volg AutoWeek