Autonieuws

Saab test verder met de nieuwe 93

20 oktober 2011  |  11:38  |  Tekst:
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Hoewel het voortbestaan van Saab nog steeds aan een zijden draad hangt, gaat het testen met de nieuwe 9-3 gewoon verder.

Saab wacht nog steeds op het verlossende woord vanuit China over de samenwerking met Pang Da en Youngman. Dat weerhoudt de Zweden er niet van gewoon door te gaan met de ontwikkeling van de nieuwe 93, die in 2013 het nieuwe kroonjuweel van Saab moet zijn.

Volgens de geruchten uit het Saab-circuit moet de auto al over veertien maanden op de markt zijn. De officiële woordvoerder van Saab denkt niet dat het zo snel zal gaan. “De nieuwe 93 verschijnt ergens in 2013, maar wanneer is niet duidelijk.”

Aanvankelijk wilde Saab de auto aan het einde van 2012 of het begin van 2013 op de markt hebben. Ondanks dat de Zweden doorwerken, heeft de ontwikkeling van de auto natuurlijk wel vertraging opgelopen door de malaise. “De vormgeving ligt al bijna vast, want het 1:1-model is al klaar,” meldt de woordvoerder van Saab.

De auto wordt ontwikkeld op het nieuwe Phoenix-platform, waarvan de intellectuele rechten naar Youngman gaan, in ruil voor 70 miljoen euro voorschot op de kapitaalinjectie uit China. Voor de motorisering van de nieuwe 93 is een contract gesloten met BMW die zorgt voor de levering van de krachtbronnen. Verder is Jason Castriota de eindverantwoordelijke voor het ontwerp van de auto, die – in de geest van de klassieke 900 – ook weer als hatchback op de markt komt. Daarnaast moeten er ook weer een sedan, cabriolet en een stationwagen verschijnen. Dit alles natuurlijk bij leven en welzijn van Saab.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Graag een AutoWeek T-shirt, polo, cap of mok? (Advertorial)

Alle AutoWeek-producten zijn in de online shop verkrijgbaar.   Lees verder
Graag een AutoWeek T-shirt, polo, cap of mok?
 
 

Foto's en video's bij dit artikel

Saab 93 illustratie Larson Saab 93 illustratie Larson Saab 9-3 Sport Sedan

Peilstok

AutoWeek Top 50: de mooiste auto van de afgelopen 25 jaar is de ...

AutoWeek op Blendle

AutoWeek Dubbeltest

Seat Exeo ST 1.8 TSI - Saab 9-3 Sport Estate 1.8t

Volg AutoWeek