Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Mijn Weblog  |  Autobahn

De Duitse Autobahn is het Walhalla voor elke automobilist. Althans, die naam heeft hij. Dat het niet allemaal zo geweldig is, bleek wel toen ik er voor het eerst kwam, in 2002. Nou had ik ook geen Autobahn-fähig vervoermiddel; een Citroën Berlingo 1.9D wil nou eenmaal niet harder dan 145 en daar is ook nog erg veel geduld voor nodig. Bij 110 is de fut er wel uit eigenlijk. Maar ja, af en toe wil je toch een vrachtwagen voorbij. Als er dan binnen een kilometer achter me geen auto op de linkerbaan zat, durfde ik het wel aan. En dan nog zat er binnen no-time een dikke Beamer met grootlicht op m’n bumper. Waar komt die zo snel vandaan!? Geen onverdeeld genoegen dus. Gelukkig hoefde ik niet verder dan Bottrop-Kirchhellen te zijn en was de ellende dus van korte duur…

Toch is toen de gedachte blijven hangen om dit eens over te doen, maar dan met iets snellers onder het achterste. In 2005 had ik inmiddels een Mini Cooper, die volgens de fabriek 200 km/h moest kunnen halen. Op de A58 in Zeeland had ik dat al eens gehaald (sst, niet verder vertellen), maar wellicht zat er nog wel meer in. Op weg naar Kiel is dat inderdaad gelukt, maar het heeft ontzettend lang geduurd voor er een stuk weg was zonder oponthoud (die verrekte Baustellen ook). Uiteindelijk 205 km/h op de teller gekregen. Wat een sensatie. Van ontspannen autorijden is dan voor mij echter geen sprake meer. Je moet zo ontzettend op je hoede zijn voor (soms veel) langzamer verkeer dat toch voor je gaat inhalen. En met 200 per uur ben je ook niet de snelste, dus af en toe moet je zelf ook aan de kant voor de 200+-brigade. Enorm vermoeiend eigenlijk. Ongemerkt schieten de kilometers echter onder je door, iets wat ik merkte op de weg terug vanuit Frederikshavn (Denemarken). Met 130 per uur door Denemarken naar het zuiden, vanaf de Duitse grens het gas op de plank. We hadden het thuisfront laten weten dat we ergens halverwege lekker zouden overnachten, dat we op het gemak naar huis zouden komen. Om iets na 16u00 stonden we echter al bij Enschede aan de grens… blijkbaar had de Autobahn ons opgezweept tot een jachtige snelheid die we ons niet hadden voorgenomen. De rit naar huis toen maar afgemaakt. Moe maar voldaan.

Dan is er nog de Autobahn bij regen. Daar hebben we in 2008 kennis mee gemaakt, inmiddels in onze Fiat Punto. We wilden van Kröv – aan de Moezel – naar Tossens – aan de Duitse waddenkust. Idee was om tussentijds een kort bezoek aan Keulen te brengen. Daar hadden we vooraf speciaal een Umweltplakette voor aangeschaft zelfs. Dat stadsbezoek hebben we echter al snel uit ons hoofd gezet. Het regende onophoudelijk. De Autobahn veranderde in een grote mistige hel. Van ZOAB hebben ze in Duitsland kennelijk nog niet gehoord. Dwars door het Ruhrgebied is vanwege de drukte al geen pretje, nu was het helemaal een drama. Pas ten noorden van Cloppenburg klaarde het op, bovendien is het in die hoek niet druk meer. Toch het gas er nog even op kunnen doen dus. De Fiat haalt precies 200 km/h op de teller, waar de fabriek 195 belooft. Doodop de bestemming bereikt, maar wederom was het nogal tegengevallen…

Onze laatste Autobahn-ervaring dateert uit 2009, toen we onze zomervakantie in Zwitserland doorbrachten. Op de Michelin-kaart konden we zien dat de weg door een schitterend landschap moest voeren, maar vanaf de weg zie je daar he-le-maal niks van. De Autobahn bleek een grote corridor die is volgebouwd met bedrijfsterreinen, geluidsschermen of vangrails die net te hoog zijn om overheen te kunnen kijken.

Kortom, de Autobahn een Walhalla? Ik vind van niet. Te druk, te veel Baustellen, levensgevaarlijk bij regen en bovenal: lelijk. Volgende keer als we naar Zwitserland gaan, rijden we door Frankrijk.
mail naar een vriend  plaats dit bericht op linkedin
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Mijn Weblog zijn persoonlijke uitingen, meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma Media Netherlands B.V. de informatie van Mijn Weblog te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
 
 
 

AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep