Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

 

Standkachel activeren

Gepost door 5er 
Standkachel activeren
28-11-2012 14:31
Hallo allemaal,

na een aantal verhalen hier op het forum te hebben gelezen over het activeren van de Webasto moterverwarmer als zijnde standverwarming van mijn 5serie e39 3.0 diesel, heb ik de dealer (Zwartepoorte Goes) gebeld.
Dit zou volgens hun een dikke 1000euro kosteneye popping smiley.
Wie kan mij een adres geven waar ze dit softwarematig vrij kunnen geven?
De optie standbeluchting is al wel aanwezig en werkt prima.
Wie o wie geeft de gouden tipcool smiley

Alvast bedankt!
Ik weet niet beter dan dat je een bedienmodule ofzo moet installeren, naast het softwarematige gedeelte. De prijzen die ik hoorde waren meestal 600 of 700 euro. Het is namelijk niet alleen maar een kwestie van een beetje software programmeren.
Re: Standkachel activeren
29-11-2012 09:44
Kijk dat is wel informatie waar ik iets mee kan, Top!
Maar nu nog een adresje, weet iemand dat of zal ik toch naar onze oosterburen moeten?
Ik kan mij niet voorstellen dat er in NL geen vakman is die dit zou kunnen.
Re: Standkachel activeren
29-11-2012 12:56
Wat ik er zo vlug van begreep is het alleen een soort voorverwarming van de koelvloeistof en geen echte standkachel, maar goed, bel eens een specialist, die zou het toch moeten weten.
Het is soms redelijk ingewikkeld.

Variant 1
In diesel personenauto's wordt soms, zoals bij bv de A6, standaard een Zuheizer geleverd. Dit, omdat een diesel bij een koude start langzaam opwarmt.
Deze Zuheizer is elektrisch, zit ongeveer ter hoogte van de normale warmtewisselaar, en wordt automatisch ingeschakeld onder de 5° buitentemperatuur. Deze helpt dus bij dieselmotoren het interieur sneller op te warmen.
Nadeel is, dat deze stroom vreet (± 1 kW).

Variant 2
Bij sommige auto's is deze Zuheizer uitgerust als een verbrandingskachel op diesel. Verder heeft deze dezelfde taak als de elektrische Zuheizer.
Deze kan niet onafhankelijk van de motor gebruikt worden.

Variant 3
Daarnaast is er een variant, die het koelwater helpt opwarmen. Dit heeft natuurlijk mede als gevolg, dat de kachel sneller warmte in het interieur levert.
Volgens mij kan deze variant soms omgebouwd worden naar een Wasserstandheizung, dus deze is vooraf inschakelbaar.

Variant 4
De meest uitgebreide variant is de Standheizung. Deze loopt op brandstof, en is in staat zowel het interieur als het koelwater te verwarmen.
Ook is deze vooraf in te schakelen, en kan zodoende de zaak deels vooraf opwarmen (en de ramen ijsvrij maken).

Waarschijnlijk heeft TS de 2e of 3e variant.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 29-11-2012 14:06 door Hansyii.
Re: Standkachel activeren
30-11-2012 09:36
Ik heb ondertussen een adres gevonden die de (extra) verwarmingsmotor (Webasto,loopt op diesel) zou kunnen vrij schakelen.
Dus programeerbaar op starttijd.
Ik denk dat ik dan Variant 3 zou hebben. Dat zou al prima zijn want de echt koude start is er dan niet meer.
Wie is TS? kan ik niet terug vinden in deze Topic.

Maar goed, alvast iedereen hartelijk bedankt voor het meedenkensmiling smiley
Ik heb een Defa Warmup in mijn auto zitten. Deze gaat iedere ochtend 3 uur voor de start aan. Met zijn 600 W is dit ongeveer 1,8 kWh aan stroom dat ik verbruik. Het spaart me meer dan een liter brandstof per koude start, omdat de motor als bijna bedrijfswarm is.

die 1,8 kWh is veel goedkoper dan de liter brandstof, niet te vergeten extra slijtage en olieverdunning. Reken uit de winst.
Het is geen echte standkachel, omdat hij het interieur niet verwarmt, maar door het warme koelwater blaast de kachel ook meteen flink warm.

Hoe het bij deze BMW in het bijzonder zit, weet ik niet.
TS is topicstarter.

Ik denk, dat de prijs, die de garage in Goes heeft gegeven, de volledige ombouw naar een Standheizung behelst.

@2800i
In Zweden etc. is een 220V Zuheizer vaak als optie te kiezen bij de diverse autofabrikanten. Deze verwarmen alleen het koelwater voor.
De E39 heeft standaard wel een soort restwarmtefunctie. Waardoor bij niet lopende motor het interieur wel warm kan blijven. Bedoelt TS dat misschien?
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.

AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep