Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

 

Advies gezinsauto

Gepost door Eric Sweijen 
Op zoek naar een nieuwe (tweede hands) gezinsauto...omdat we de auto die we nu hebben helaas niet meer vertrouwen.
We zijn in het bezit van een Opel Zafira (1999) met ondertussen 170.000 op de teller. An sich zijn we tevreden over de Zafira, maar qua onderhoud...APK met grote beurt is nog nooit lager dan € 1000,- geweest terwijl we er slechts zo'n 12.000 per jaar mee rijden. En jullie snappen dat we met 3 kinderen achterin ook geen gekke capriolen uithalen qua rijstijl. De (na wat speurwerk bij meerdere bekende) problemen van het storingslampje dat gaat branden, stotteren en afslaan van van de moter zij nu de boosdoener. En wat er in de 5 jaar dat we deze Zafira hebben al niet vervangen is geworden. De garage weet niet meer hoe ze het moeten oplossen en om nog meer geld aan deze auto uit te geven, tja, dat lijkt me ook niet verstandig.

Wat nu? Op zoek naar wat anders. Maar wat? Omdat ik zelf qua auto's geen kenner en techneut ben graag advies.
We zoeken dus een betrouwbare gezinsauto waarin 3 kinderstoeltjes moeten passen én ruimte voor de kinderwagen achterin. Qua ruimte was de Zafira dus ideaal. Prijs: maximaal € 8000.00 en (ja wie wil dat niet) zo jong mogelijk met zo min mogelijk kilometers. 7 zitplaatsen is géén must maar is wel verduveld handig.

Waar kom ik dan op uit:

Opel Zafira [www.autoscout24.nl]
Renault Grand Scenic [www.autoscout24.nl]
Dacia Logan [www.autoscout24.nl]
Peugeot 307 SW [www.autoscout24.nl]

En dan hoor je al die verhalen over Franse auto's... De Duitse kwaliteit en degelijkheid was bij onze Zafira in ieder geval niet aanwezig.
De links naar autoscout zijn slechts een selectie van de auto's die ik van deze modellen gevonden heb.
Heeft iemand tips en/of advies voor ons? Alvast bedankt!1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12-02-2013 11:05 door Eric Sweijen.
Allereerst welkom hier.
Wat zijn de dingen die ervoor zorgen dan elke apk met beurt op 1000 euro uitkomen, zijn dat kosten die te verklaren zijn?
Ik kan me niet voorstellen dat een Zafira met 170.000 km onbetrouwbaar hoeft te zijn, zeker niet als er al veel vervangen / geinvesteerd is de afgelopen tijd. Immers wat vervangen is gaat weer een tijdje mee) Ik ben persoonlijk niet op de hoogte van zwakke punten van de Zafira, heb je dan wel vertrouwen in de garage waar ie komt?
Zou bij een nieuwere Zafira alles 'koek en ei' zijn, elke auto heeft zijn / haar zwakke punten. Daarin zijn Duitse en Franse auto niet veel verschillend.
De genoemde 307 is een automaat. Maakt het niet uit, handgeschakeld of automaat?
Re: Advies gezinsauto
12-02-2013 11:32
Honda FR-V. 6 zitplaatsen en een volwaardige bagageruimte. Ben je meteen van alle technische maleur af. Voor 8 mille een 2 liter met 140K op de klok. Maar je kunt ook net doen als de buren. Van een Opel naar een Voyager naar een 5008. Van alle reparaties hadden ze wel 2 FR-V's kunnen kopen.....
De totale kosten van de 307 en Grand Scenic schelen maar een paar honderd euro per jaar. Als dit je shortlist is, dan zou ik mooi voor de Grand Scenic gaan, dan kom je op een model van 2004 ofzo. Voor de standaard ongemakken lees ik meestal de Myreviews door, Renaults van net voor die tijd waren vrij storingsgevoelig (software), maar ik weet niet precies wanneer dat beter is geworden.

In de Tevredenheidstrofeeën van afgelopen jaren (tot ongeveer 2009) prijkt de Renault Scenic samen met de 307 onderaan het lijstje.

De Mazda 5 is nog een 7-zitter optie.
@wrangler
Natuurlijk krijg ik van niemand de garantie dat ik met een andere auto lagere onderhoudskosten heb, dat klopt. Echter met de reparatiehistorie van de huidige Zafira (thermostaat, lambda-sonde (2x in 2 jaar), tussendemper, achterdemper, bobine, centrale deurvergrendeling). Dit is de reparatie historie van afgelopen 1,5 jaar alleen. De auto stottert en valt soms stil. De garage (waar ik vertrouwen in heb) kan de oorzaak niet traceren. Daar voor zouden ze eigenlijk "achter in de auto moeten kruipen en er voor weer uit moeten komen met het antwoord". De kosten arbeidsloon en dan de eventuele herstelling (nieuwe computer, nokkenas of misschien wel iets anders) worden dan zeker hoger dan € 2000.00, een bedrag dat ik liever mee investeer in een andere auto.

@speedtouch
Automaat of schakel maakt niet uit.

@Pivavar
Wist niet een van het bestaan. Ga ik naar kijken, merci.

@mondeowagon
Wat ik lees is idd dat de software voor problemen kan zorgen. Waar is de tijd dat een auto gewoon mechanisch was en dan gewoon deed wat die moest doen ;-) Ik ga eens kijken naar de Mazda 5, merci.1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12-02-2013 13:39 door Eric Sweijen.
Re: Advies gezinsauto
12-02-2013 12:34
Ik zou de Zafi houden en eens een andere garage bezoeken, je hebt de afgelopen tijd redelijk wat in je auto geïnvesteerd, daar zie je bij inruil niets van terug en al helemaal niet als je een slecht rijdende auto gaat inruilen. Dergelijke problemen zouden foutcodes moeten geven en dat kan alvast een aanknopingspunt zijn. Als ik de vervangen onderdelen zie, dan zullen die bijna allemaal vervangen zijn in een poging het stotteren op te lossen? Laat er eens iemand naar kijken die gespecialiseerd is in Opel, het zal vast niet de eerste zijn waarbij dit gebeurt. Overigens zijn onderhoudsbeurten van 1k euro niet normaal.
Toyota Avensis Verso
VW Touran (is als je uit een Zafira komt wel een beetje krapper)
Welke is nog mis en wel aan de eisen voldoen: Xsara Picasso en Mazda 5. Alleen weet ik niet of je op de twee rij 3 stoeltjes kwijt kunt. Maar achterin heb je ook nog twee zetels. Ik zou er iig eens naar kijken.
Kia Venga of Hyundia iX20.
Re: Advies gezinsauto
12-02-2013 13:47
Quote
Ford Versailles V8
Kia Venga of Hyundia iX20.

Voor max €8000,-?
@R-W
Met dank voor het advies, maar iedere euro die ik er nu nog in stop is op voorhand al afschrijving. Een Zafira uit ’99 met 170.000 is te koop tussen de € 2500 en € 3500. Over enige inruilwaarde maak ik mij dus geen illusies.

@Casanova
Dat is inderdaad het dilemma bij meerdere modellen. 2 kinderstoeltjes op rij 2 en 1 stoeltje op rij 3 is erg handig voor korte ritjes. Op vakantie echter (koffers én kinderwagen) moeten de stoeltjes alle 3 op rij 2 passen. Een achterbank met (vaak slechts) 2 drie-punt gordels en een heupgordel is dan geen optie. Op z’n minst moeten er 3 drie-puntgordels aanwezig zijn.
Vooraf: zuur dat je Zafira je in de steek laat. Onderhoud is inderdaad niet gratis, maar je afschrijving is zo goed als 0.

Qua gebruiksgemak zou ik gewoon voor een jongere Zafira gaan kijken.
Re: Advies gezinsauto
12-02-2013 14:31
Quote
Eric Sweijen
@mondeowagon
Wat ik lees is idd dat de software voor problemen kan zorgen. Waar is de tijd dat een auto gewoon mechanisch was en dan gewoon deed wat die moest doen ;-)
Tsja, "wij" wilden alle verbeteringen die die software ons geboden heeft. winking smiley Het vervelende is dat je net zit te zoeken in de jaartallen waarin er blijkbaar bij veel fabrikanten een sprong in de software is gemaakt die eigenlijk net even te groot was voor dat moment. Gevolg is dat dealers en importeurs ook niet altijd wisten hoe ze een door de software gesignaleerde "fout" moesten interpreteren. Ik heb die ellende gehad met een 307, die ik het grootste gedeelte van de looptijd met een terugkerende storingsmelding heb gereden, waarbij op een gegeven moment de remedie volgens dealer en importeur was "negeer maar". Met brief erbij, aangezien het wel een motorstoring was volgens het dashboard. Pas na bijna 2 en een half jaar kwam toch de oplossing: turbo vervangen.

Voordeel: de meeste van die klachten zijn bij de exemplaren waarin jij interesse hebt inmiddels wel opgelost. Het is niet uit te sluiten dat daaraan een traject is voorafgegaan dat vergelijkbaar is aan hetgeen jij met de Zafira hebt gehad. Maar goed, dat merk jij niet meer.

De 307 SW is een behoorlijk ruime auto voor zijn klasse, maar ik denk dat je merkbaar inlevert ten opzichte van de Zafira.
Ik zou voor een japanse of een koreaanse wagen gaan hier heb je meestal gegarandeerd de minste onderhoudskosten en problemen mee. en een 307 en normale logan worden al gauw klein met opgroeiende kinderen.

Een Honda Stream 7 zitter Honda Stream ( Ja hij is momenteel buiten het budget maar er je kan altijd onderhandelen.)

Kia Carens Kia Carens
Toyota Corolla Verso Corolla Verso
Mitsubishi Outlander Outlander
En als het per se iets Europees moet zijn. Seat Altea Altea 1.6
Altea 2.01 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12-02-2013 18:09 door Emerald Green.
Re: Advies gezinsauto
12-02-2013 18:34
Zoals bat schrijft zit je eigenlijk net in de verkeerde bouwjaren te zoeken: vanaf eind jaren negentig tot eind jaren '00 maakten autofabrikanten grote sprongen op met name elektronisch gebied én deden ze aan sterke kostenreductie.

Het maakt daarbij niet uit of het Frans of Duits is. Japanners doen het wel wat beter.

Ik durf geen Koreaanse auto te adviseren; ik ben overtuigd dat de wat oudere modellen niet zo goedkoop in onderhoud zijn bij hogere kilometerstanden. Helemaal een Carens zou ik laten staan. Het is met recentere modellen verbeterd.

Die geadverteerde Zafira is trouwens de facelift versie: is die wel net zo betrouwbaar?

Bekijk deze tevredenheids-lijstjes ook eens (gaat dus niet alleen over betrouwbaarheid):
Tevredenheidstrofee 2006
Tevredenheidstrofee 20082 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 12-02-2013 18:36 door Elaste.
@ Elaste Koreaanse wagens vooral de oudere zijn volledig gebasseerd op Mitsubishi motoren dus volledig betrouwbaar motorisch gezien. ik werk al jaren in de autohandel en heb menig lantra en sonata voorbij zien komen met 2 ton en meer en motorisch waren ze uitstekend. En de 2.0 CVVT motor in de Carens is compleet nieuw en wordt nog steeds gebruikt, tevens heeft deze motor een ketting wat ook onderhoudsvriendelijk is.
De franse merken zou ik mijden als je een betrouwbare auto zoekt en niet wilt leeglopen op diverse kosten. Ik zou ook de myreviews op deze site lezen over die wagens dan weet je genoeg. De al genoemde Honda Stream/Fr-v en Avensis Verso zijn goede wagens. De nieuwere Zafira is ook geen topwagen qua betrouwbaarheid.

Nog een aantal aanbevelingen:

Ford Galaxy
Seat Toledo Technisch identiek aan de Altea alleen wat groter.
Mitsubishi Grandis
Hyundai Trajet
Grappig dat nog niemand de Fiat Multipla heeft genoemd. Zeker als je 3 kinderen hebt die naast elkaar in een stoeltje moeten zitten is dat dé auto om naar te kijken. Veel ruimer dan dat vind je ze niet gauw.
Ik heb zelf een Multipla als 2e auto, maar dan heeft TS nog steeds het probleem van duur onderhoud en niet al te betrouwbaar. Maar dat nemen we maar voor lief. Mijn eega is er blij mee.
Re: Advies gezinsauto
13-02-2013 23:14
Nissan Almera Tino?
Quote
R-W
Ik zou de Zafi houden en eens een andere garage bezoeken, je hebt de afgelopen tijd redelijk wat in je auto geïnvesteerd, daar zie je bij inruil niets van terug en al helemaal niet als je een slecht rijdende auto gaat inruilen. Dergelijke problemen zouden foutcodes moeten geven en dat kan alvast een aanknopingspunt zijn. Als ik de vervangen onderdelen zie, dan zullen die bijna allemaal vervangen zijn in een poging het stotteren op te lossen? Laat er eens iemand naar kijken die gespecialiseerd is in Opel, het zal vast niet de eerste zijn waarbij dit gebeurt. Overigens zijn onderhoudsbeurten van 1k euro niet normaal.
Dat heb ik met de Omega ook 4 jaar volgehouden. Na iedere beurt dacht ik weer nu is alles wel een keer vervangen. Fout, diverse sensoren zijn geloof ik 3 maal vervangen. En bij mij waren de beurten ruim 2k jaarlijks met een uitschieter het eerste jaar van ruim 3k. Ik wou dat ik hem na jaar 1 de deur uit had gedaan. Ben compleet leeggelopen op die auto. Mijn tip. Gauw wegdoen en hopen dat je volgende auto meer plezier geeft.
Met dank aan iedereen voor alle tips en adviezen.

De aanbevelingen heb ik bekeken en er zitten zeker mooie alternatieven tussen. Het probleem wat echter vaak ontstaat is de bagageruimte. De eerste jaren moet er nog een kinderwagen mee (géén buggy) en die neemt samen met voor 5 personen bagage behoorlijk wat ruimte in beslag. Als ik dan alle modellen naast elkaar zet bij myreviews en bv. de ANWB site en sites waar gezinsauto's besproken worden (jonge gezinnen e.d.) mag ik concluderen dat an sich een Opel Zafira helemaal zo slecht niet is. Laten wij alleen motorisch verduvelde pech hebben met de onze. Qua rijstijl, ruimte e.d. waren we altijd tevreden. Andere alternatieven worden helaas vaak te duur of hebben erg veel km op de teller.

Zoeken, zoeken en nog eens zoeken. Er is redelijk veel aanbod in de prijs-bouwjaar-km klasse die ik voor ogen heb.

Iemand ervaring met Automobility in Leende en Autocentrum van den Broek in Apeldoorn?
Iemand die ervaring heeft met een Skoda Fabia Combi? Deze kom ik tegen met aantrekkelijke prijzen, km stand.
Re: Advies gezinsauto
15-02-2013 09:04
Quote
Emerald Green
@ Elaste Koreaanse wagens vooral de oudere zijn volledig gebasseerd op Mitsubishi motoren dus volledig betrouwbaar motorisch gezien. ik werk al jaren in de autohandel en heb menig lantra en sonata voorbij zien komen met 2 ton en meer en motorisch waren ze uitstekend. En de 2.0 CVVT motor in de Carens is compleet nieuw en wordt nog steeds gebruikt, tevens heeft deze motor een ketting wat ook onderhoudsvriendelijk is.

Even serieus: 2 ton is een lachertje. Ieder automerk zou met gemak 3-4 ton moeten kunnen halen.

Oh ja, en die ketting in die Carens: die is berucht om het afbreken...

Wat veel ergerlijker is zijn elektronische storingen, rammelende onderdelen, afbrekende veerpoten, etc. En daar ben ik bij de Koreaanse merken nog niet van overtuigd (niet dat andere merken dat altijd beter doen overigens)! De eerste 100.000 km zullen het prima auto's zijn...1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15-02-2013 09:05 door Elaste.
Re: Advies gezinsauto
15-02-2013 09:08
Quote
Eric Sweijen
Iemand die ervaring heeft met een Skoda Fabia Combi? Deze kom ik tegen met aantrekkelijke prijzen, km stand.

Is een prima auto/veilige auto om aan te schaffen. Maar wel uit het B-segment, dus je levert enorm in qua ruimte. Met name in de breedte vraag ik me af of er drie personen relaxed achterin kunnen zitten. Maar als dat ok is, zou je voor de zomervakantie een grotere auto kunnen huren. Met zo'n constructie bespaar je dan op jaarbasis alsnog minimaal 500 euro.

Sommige zijn hierboven ook al genoemd, maar hierbij nog wat goede alternatieven/MPV's:
Citroen Xsara Picasso
Citroën C4 Picasso (wel flink zwaarder)
Ford C-Max
Mazda 5
Nissan Note
Nissan Almera Tino
Opel Meriva
Renault Modus (=kleinere Nissan Note)
Renault Scenic (let op bouwjaar ivm betrouwbaarheid)
Seat Altea (XL)
Skoda Roomster
Toyota Corolla Verso
Volkswagen Golf Plus

En dan zijn er nog de stationwagen versies van C-segmenters: Xsara Break, Golf Station, Focus Wagon, Megane Station, Mitsubishi Lancer Wagon, etc.

En dan is er nog de categorie ludospaces: personenversies van bestelwagens. Enorm leuk, enorm veel ruimte zonder het gewicht van een midsize MPV: Citroën Berlingo Multispace, Peugeot Partner, Fiat , Renault Kangoo, Volkswagen Caddy. Waarbij de ene wat meer degelijk/betrouwbaar is als de andere...1 keer gewijzigd. Laatste wijziging: 15-02-2013 09:19 door Elaste.
Als je uit een Zafira komt, word je niet blij van de ruimte in een Fabia Combi...
Hmmm. Denk je een proefrit te kunnen gaan maken, daar neem je een dag vrij voor, kijk je van te voren nog even op de site....auto staat er niet meer op....even bellen....reeds verkocht. Was een belletje toch wel zo netjes geweest, en bedankt, maar niet heus Automobility in Leende.
Re: Advies gezinsauto
23-02-2013 01:53
[www.autohan.nl]

Dit is een plaatje én bij een betrouwbaar bedrijf.
Weliswaar iets boven je budget, maar een heerlijke auto.
Heb zelf zes jaren in een soortgelijke Zafira B gereden en het enige wat geld kostte waren de beurtjes elk jaar.
Nooit meer dan 300 eurosmileys with beer
Re: Advies gezinsauto
25-02-2013 11:47
Quote
Eric Sweijen
Hmmm. Denk je een proefrit te kunnen gaan maken, daar neem je een dag vrij voor, kijk je van te voren nog even op de site....auto staat er niet meer op....even bellen....reeds verkocht. Was een belletje toch wel zo netjes geweest, en bedankt, maar niet heus Automobility in Leende.

Want bij een afspraak voor een proefrit moet de verkoper andere serieuze kopers weren? Even informeren voordat je een proefrit gaat maken dus.
OT: Ford Smax zou misschien nog wat kunnen zijn?
Re: Advies gezinsauto
25-02-2013 11:58
Quote
R-W
Quote
Eric Sweijen
Hmmm. Denk je een proefrit te kunnen gaan maken, daar neem je een dag vrij voor, kijk je van te voren nog even op de site....auto staat er niet meer op....even bellen....reeds verkocht. Was een belletje toch wel zo netjes geweest, en bedankt, maar niet heus Automobility in Leende.

Want bij een afspraak voor een proefrit moet de verkoper andere serieuze kopers weren? Even informeren voordat je een proefrit gaat maken dus.
OT: Ford Smax zou misschien nog wat kunnen zijn?

Beetje omgekeerd en ouderwets denken dit. Alsof de dealer centraal staat! De koper staat centraal! Als dit 'normaal' is voor dit bedrijf, heeft het absoluut geen bestaansrecht.

Eric heeft duidelijk van tevoren de auto gereserveerd voor een proefrit. Dan is het de normaalste zaak van de wereld om hem dan te bellen dat de auto verkocht is. En dan misschien ook nog 1-2 andere alternatieve opties aanbieden, al dan niet bij bevriende dealerorganisaties. Dát is klantgerichtheid.
Klantgerichtheid gaat verder dan klantvriendelijkheid. En zelfs dat laatste gaat bij veel dealers niet verder dan een goedkope koffieautomaat met baggerkoffie.
Tjonge jonge, ik dacht het het crisis was. En dat iedere dealer blij zou zijn met een klant. Bij het aanvragen van proefritten van drie dealers gewoon niets meer vernomen én van twee "onafhankelijke" (waar ik een afspraak poog te maken voor een aankoopkeuring) hoor je ook niets meer. "Ja, bellen zo terug". Niet dus.

Maar de zoektocht is ten einde, morgen ga ik mijn nieuwe auto ophalen.

Iedereen bedankt voor alle tips en adviezen. Ondertussen weet ik dat ieder merk/model voor- en nadelen heeft, en dat meningen (ook op dit forum) verdeeld zijn. Maar het zorgt er wel voor dat je kritischer gaat kijken. Een zaligmakende auto bestaat niet, en van niemand krijg ik de garantie van pech bespaard te blijven.

Maar de vakgarage waar ik nu ben geweest geeft mij vertrouwen (NAP, 6 maanden bovag garantie, zeer goede reviews én een goed gevoel) en heeft me doen besluiten voor een jongere Opel Zafira te gaan (2005, 75.000 km, 1e eigenaar).

Maar voor ik iemand of iets de hemel in ga prijzen wacht ik af wat de tijd mij gaat leren. M.a.w. ik houd jullie op de hoogte.
En hoe gaat het met je Zafira?
Nu begin je trekjes van de eerder door jou beklaagde dealers te vertonen...
Mea Culpa.

Bij klagen en vragen melden we dat op het forum, en geen nieuws is goed nieuws, maar toch. Zoals beloofd een update.

We maken nu 5 maanden met veel plezier gebuik van eerder genoemde Zafira. Heerlijk mee op vakantie geweest (750 km). De totale vakantie zo'n 1800 km gemaakt met op de heen en terugweg een verbruik van 1 op 13.8 (vol beladen) en ter plekke 1 op 13 (Zuid Duitsland, bergje op bergje af). Deze Zafira heeft zelfs meer ruimte dan de vorige. Het rijgedrag is super. Achteraf gezien hadden we de overstap wellicht eerder moeten maken (maar ja, achteraf, da's altijd makkelijk gezegd). Dus idd, geen nieuws is goed nieuws.

Bij de dealer (Vakgarage Paul Kuijpers in Oisterwijk) overigens een heel goed gevoel overgehouden bij de testrit en afhandeling.

En wat gaat de toekomst brengen? Tja, dat weet niemand. Maar vooralsnog ben ik zeer tevreden.
Dank je!

Onze Zafira (1999, 170000) begint ook zijn ouderdomsverschijnselen te vertonen, zoals oliedrinkerij en roesten... Misschien houdt hij het nog een jaar vol, maar mogelijk gaat hij over een paar maanden vervangen worden. En dan wordt het waarschijnlijk weer een Zafira. Vandaar mijn belangstelling voor je ervaringen met een Zafira die iets nieuwer is.
Zo, lang niets meer laten horen, maar nu toch weer.

Ook in 2014, 2015 en 2016 naar volle tevredenheid met deze Zafira gereden. Verbruik is thans op de autoweg 1:14.7 (en dat met volle belading; vakantie). De APK met beurten zijn in een normale prijsklasse. Zo kunnen we weer een paar jaar vooruit!
Sorry, alleen geregistreerde gebruikers met een forumprofiel mogen berichtenplaatsen. Nog geen forumprofiel? Maak die dan hier aan.

AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep