Slideshow

Omarm het avontuur!

Mensen die AutoWeek en autoweek.nl de afgelopen weken nauwlettend volgden, hebben het al meerdere keren voorbij zien komen, maar vandaag verdient het avontuur nog één keer de aandacht. Op zich is 'het avontuur' in algemene zin (naar welke bestemming je ook gaat, wat je onderweg ook doet) al zó de moeite waard dat we het wat mij betreft elke dag zouden mogen aanmoedigen. Wat mij betreft is er nauwelijks iets mooier dan quasi-spontaan je biezen pakken, je vierwielige vriend tot de nok toe aftanken, een pallet vol flesjes water in de achterbak takelen en gáán. Zoals ze bij een bepaalde fabrikant van voorverpakte en veel te zoute aardappelmaaltijden zouden zeggen: 'het breekt zo lekker de week'.

Dat gezegd hebbende, richt ik vandaag mijn pijlen graag nog één keer op mijn avontuur van enkele weken geleden: met de auto naar het Oostblokbolwerk waar het Nederlands Elftal over een paar weken de poulewedstrijden van het komende Europees Kampioenschap voetbal speelt. Charkov in het Oosten van Oekraïne, een slordige 2.600 kilometer vanaf Amsterdam. Al was het alleen al omdat we nog een lading toffe foto's over hebben die we niet kwijt konden in de drie producties in de papieren AutoWeek…

Het begon als een mooi plannetje. 'Wat doen we dit jaar met het EK, jongens?' En na heel wat geregel is het dan ineens zo ver: om drie uur 's nachts je nest uit, de gloednieuwe Hyundai i30 tot de nok toe aftanken, een pallet aan flesjes water in de achterbak, en gáán! Dat vind ik heerlijk. En wat je vervolgens tegen het lijf loopt overstijgt negen van de tien keer elke verwachting.

Zo ook in Oekraïne. Zeker wanneer je van de gebaande paden (lees: snelwegen) af gaat, vind je een wereld die je niet voor mogelijk houdt. Kijk maar naar de foto met de immense kalkoen, die we tegen het verenlijf liepen bij een vervallen, soort Pippi Langkous-achtige boerderij – compleet met een paard aan een ketting. Dat zie je niet aan het strand in Antalya of in je ranzige, met kakkerlakken bevolkte tweesterrenresort op Lanzarote…

Vandaag zie je deel één van het driedelige videoverslag van onze trip met de Hyundai i30 op deze site. Morgen en donderdag volgen respectievelijk deel 2 en deel 3, waarin we nog meer aparte dingen tegen het lijf lopen. Bovendien lees je deze week in het blad het slot van het geschreven drieluik, wat mij betreft een fijne aaneenschakeling van verrassende belevenissen. Ik hoop van harte dat jullie na het zien en lezen van onze producties uitgedaagd zijn om zelf ook de stoute schoenen aan te doen en op avontuur te gaan.

Doe gewoon eens gek en neem de tijd en moeite om het ongewone te omarmen! Zelfs die marteltocht naar Charkov is meer dan dubbel en dwars de moeite waard. Doe het gewoon! Prachtige autoavonturen vol ervaringen waar je nog lang met plezier en tevredenheid op kunt terugkijken. Ik wens het jullie allemaal!