Slideshow

Stank voor dank

De overheid neemt automobilisten als beroepsvervuilers graag de maat, de bedreigde oldtimerbezitter weet van wanten. Ik vind dat streng zijn theoretisch mag, als je schoon rijden met fiscale privileges stimuleert. Maar hoe schoon is de staat zelf? De Groene Amsterdammer liet onder begeleiding van onderzoeksjournalist Marcel Metze een viertal jonge journalisten op de Nederlandse energievoorziening los en de resultaten waren onthutsend. Zo onthutsend, dat ze hun bevindingen voor alle duidelijkheid nog maar eens samenvatten in NRC Handelsblad.

Ja, Eneco bouwt een windmolenpark op zee, maar het duurde een eeuwigheid voor de vergunning rond was. Intussen investeert Nederland vooral in pijpleidingen en kolencentrales. Ik citeer: ";Groene energie is marginaal en blijft dit voorlopig. In Nederland is iedereen het erover eens dat Nederland het kabinetsdoel van 16 % (schone energie dus, BvP) bij lange na niet gaat halen".

Kijk. Met welk recht doet zo'n overheid moeilijk over die paar rondjes om de kerk met leuke oude bakken? Staatssecretaris Frans Weekers, zelf liefhebber, zat er ook best mee. Misschien was een strippenkaart voor de doelgroep een idee, met twintig of vijfentwintig dagen vrij rijden.

Als youngtimerrijder denk ik dan aan de zwendel met milieulabels, gebaseerd op uitstootcijfers die in de praktijk niemand zal halen, als ik zie hoe met die belastingvrije blikken wordt gereden. En nu denk ik dus ook aan de achterstand die ons land heeft opgebouwd in de toepassing van schone energiebronnen. Vanuit dat perspectief komt de controverse over de belastingvrijstelling voor oude auto's in een ander licht te staan. Sorry voor de sliepuit-zin, maar deze overheid kent zijn rechten beter dan zijn plichten. De staat heeft kilo's boter op het hoofd.

Afgelopen maand kwam mij bij de presentatie van Autoweek Classics op InterClassics in Maastricht de eer toe een toespraakje te mogen houden. Ik rekende mijn gehoor voor wat mijn auto's de staat over een periode van 25 jaar aan mrb opleveren. Ik kwam op een bedrag van 108.000 euro. Daar moet je toch een leuke molenwiek van kunnen dokken. Maar mag het daarna alstublieft een keer afgelopen zijn?