Slideshow

Geluksmomentjes

Geluk zit in de kleine dingen, en een van de grootste kleine genoegens is het opfrissen van oude auto's. Daar sta ik niet alleen in. Het youngtimercircuit is een open inrichting voor maniakken. Ik ken mannen die op jacht naar een nieuw spiegeltje, originele vloermatten of een zeldzame Becker voor hun Benz permanent op marktplaats rondstruinen.

De aanleg heb ik ook en ik ben bang voor verslaving, helemaal nu ik weer Volvo rijd, als cultmerk van oudsher voedingsbodem voor een liefhebberseconomie van onderdelenleveranciers en trofeeënverzamelaars. De kick is zo concreet. Elke cosmetische verbetering voelt als een kleine overwinning op de tand des tijds. Je voelt je dokter en patiënt tegelijk; je geneest je auto én je eigen pijn.

Zo dreigt mijn oude, voor een habbekrats aangeschafte sedan toch een hobbyproject te worden. Het concours d'élégance is voor mijn S90 te hoog gegrepen, maar na de succesvolle Spuitoperatie Rechterflank is het toonbaar maken van de auto een overzichtelijk traject geworden. De laatste aandachtspuntjes beginnen wederom obsessieve vormen aan te nemen. Gehavend lampglas wordt ondraaglijk leed. Vandaag heb ik de paarse drieliter bij de Volvo-dealer in Assen verwend met een nieuwe unit voor de richtingaanwijzer linksvoor. In de oude zaten verdrietige scheurtjes die ik niet kon aanzien. Volvomannen begrijpen wat zo'n daad betekent voor het welzijn. 'Kijk eens hoe hij is opgeknapt!', zeg ik tegen iedereen die het horen wil, 'strak als een aap!'

De interieurdingetjes staan op de rol. De Volvo SC805 bigfront stereo met cd-frontlader – aan cd-wisselaars heb ik een hekel - is gelukkig nog verkrijgbaar. Op Marktplaats heb ik er al een paar zien opduiken voor overzichtelijke prijzen. Hij moet wel zwart zijn, grijs detoneert. Misschien vandaag even regelen, kan ik rustig het weekend in. Wat heet: voor nieuwe onrust zorgt het gerucht dat ik de licht opgeruwde alcantaradelen van de voorstoelen weer helemaal glad kan krijgen. 'Je kunt alcantara laten scheren', weet een mede-Volvist, 'er zijn adresjes voor'. Wie?

Nu het verchroomde uitlaatsierstuk nog. Het is verroest, en nu de buitenkant weer mooi is valt dat op. Misschien is het met Brasso metal polish netjes te krijgen, maar nu ik toch bezig ben wil ik het goed doen. Is het los leverbaar of zit het altijd aan de demper vast? Iemand tips?

Juist, ik word het type waarvan ik het altijd spaans benauwd kreeg; de man die stad en land afreist voor originele Volvo-matten, kleine genoegens in die grote hel van onverzadigbare oude meuk. Gelukkig, die matten heb ik. Ik vond ze in de kofferbak, bij aankoop dom over het hoofd gezien. Een geschenk uit de hemel.