Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Autotests  | 

Audi A5 Sportback 1.8 TFSI (2012)

Mooi en praktisch

8 november 2012
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Signalement

Audi
A5 Sportback 1.8 TFSI
5-deurs, hatchback
6 versnellingen handgeschakeld
2012
€ 41.260

Nog niet zo lang geleden kreeg de A5 van Audi een fikse opfrisbeurt. Deze Duitse D-segmenter kreeg niet alleen een nieuwe neus, maar ook modernere motoren en frissere techniek. Daarmee moet hij er weer een paar jaar tegen kunnen.

Audi heeft zeker met de huidige A4 in Nederland voet aan de grond gekregen in het luxe D-segment. Het voelde zelfs zo goed dat het merk sinds de huidige generatie de modellenlijn heeft uitgebreid met een coupé (de A5) en een hatchback (Audi noemt hem liever vierdeurscoupé), A5 Sportback genaamd.

We rijden de instapversie met een 1.8 TFSI-krachtbron. Deze viercilinder turbomotor is volgens Audi grondig herzien en komt, ondanks z’n vermogen van 170 pk en een maximumkoppel van 320 newtonmeter. Voorheen kwam je daarmee in aanmerking voor twintig procent fiscale bijtelling, maar sinds 1 juli helaas niet meer. Door toepassing van verschillende moderne technieken heeft Audi de CO2-uitstoot naar 136 g/km weten te verlagen. Zo is het blok voorzien van zowel directe als indirecte inspuiting. Bij deellast wordt de benzine in het inlaattraject gespoten, omdat dit minder energie kost. Vraag je meer vermogen, dan komt het FSI-systeem in actie en wordt de brandstof direct in de cilinder gespoten. Volgens Audi scheelt het in verbruik zeven procent ten opzichte van de vorige 1.8 TFSI.

De nieuwe krachtbron heeft een klein turbogat bij lage toerentallen, maar vanaf 2.000 tpm ramt de turbo erin. De motor beschikt over veel koppel en dat is te merken ook. De Audi-motor sleurt er flink aan en klinkt nog eens lekker ook. Bij deze prestaties kun je ook nog niet ontevreden zijn over het brandstofverbruik. Wij kwamen in onze test op een gemiddeld verbruik van 1 op 13,1.

 

Prima zesversnellingsbak

‘Onze’ A5 Sportback is voorzien van een handbak. Het S-tronic-systeem hebben we geen moment gemist, want deze zesversnellingsbak is werkelijk uitstekend. Mooie strakke slagen, nooit hakerig, maar ook nooit te week, zoals bij instapmodellen van de Volkswagengroep wel eens het geval is. Dit doet denken aan de handbak uit de Golf GTI en dat is een fijn apparaat. Hoewel Audi claimt dat de A5 sportiever dan zijn voorganger is, blijft het vooral een gemoedelijke auto, die tussen neus en lippen door ook best hard kan. Een heerlijk apparaat voor op de snelweg. De A5 is bij plotselinge koerswijzigingen nog steeds behoorlijk onderstuurd en bij hogere snelheden is er sprake van heel wat bodyroll.

De nieuwe stuurbekrachtiging is geen enorme verbetering. Het verschil in de mate van bekrachtiging is te groot; bij rangeren of parkeren stuurt hij prettig licht, maar zodra je tempo maakt, voel je de besturing zwaarder worden. Het verschil is ons te groot, zeker wanneer je Drive Select in ‘Dynamic’ zet.

Nog steeds koop je een Audi A5 niet voor het betere stuurwerk. Dat neemt niet weg dat de Duitse vierdeurscoupé er genoeg andere zaken tegenover zet. Zo is de kwaliteit van afwerking en materialen nog steeds indrukwekkend en is er volop keuze uit moderne hulpsystemen, zoals radargestuurde cruisecontrol en fraaie multimediasystemen mét levensechte kaarten uit Google Maps.

Verder is de A5 Sportback voortaan ook leverbaar met een volwaardige achterbank, waar voorheen slechts plaats was voor twee mensen of kinderzitjes. De A5 Sportback is dus praktischer dan ooit.

Eindoordeel

De A5 is een mooie en praktische auto en de 1.8 TFSI een prima krachtbron. De wegligging is uitstekend, het gevoel in het stuur minder.

ster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg

Brandstofbenzine
Cilinders4 in lijn
Kleppen/cilinder4
Brandstofsysteemdirecte inspuiting
Cilinderinhoud1798 cc
Maximaal vermogen125 kW/170 pk bij 3800 tpm
Maximaal koppel320 Nm bij 1400 tpm
mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Lease de Audi A5 Sportback