Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Autotests  | 

CitroŽn C3 1.4 VTi Dynamique (2010)

Kleine marathonloper

6 augustus 2010
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Signalement

CitroŽn
C3 1.4 VTi Dynamique
5-deurs, hatchback
5 versnellingen handgeschakeld
2010
€ 16.590

Een volwaardige auto waarmee je zonder grimas en spierpijn 40.000 kilometer per jaar kunt rijden, hoeft allang niet meer een bakbeest van een kar te zijn. Een B-segmentauto is voor niet-veeleisende mensen meer dan voldoende. Dat bewijst de Citroën C3.

Wanneer we onze test-C3 ophalen, is er toch enigszins sprake van een koude douche. Hij mist om te beginnen de panoramische voorruit die het model tot op heden op alle foto’s juist zo’n extravagant uiterlijk bezorgde. Het ronde karakter blijft gelukkig wel. Dat geldt ook voor de opvallende achterlichten, die met een soort liggende V net even wat minder saai zijn. De grote voorlampen passen meer in de huidige mode.

De C3 is groter dan zijn voorganger, maar blijft ruim onder vier meter. Binnenin volgt eenzelfde teleurstelling als aan de buitenkant. Een nieuwe C3 met navigatie en klimaatregeling heeft gecombineerd met de vernieuwende vormgeving wel iets om te bewonderen, maar zonder die opties houd je eigenlijk te weinig over voor een gloednieuw

model. De zilverkleurige strook die over de volle breedte loopt, ziet er geinig uit, maar is wel erg aanwezig. Bovendien is het materiaal minder mooi dan het oogt.

Daarboven voelt het allemaal gelukkig wat beter aan. De middenconsole doet wat saai aan. Het stuur is opvallend dik en voelt wel erg goed, met een mooie pasvorm voor je handen. De klokken doen denken aan die van de C5 en hebben wel iets warms. De afleesbaarheid is echter niet ideaal. De stoelen zijn zeer Frans. De zitting is wat kort en de zijdelingse steun is verre van optimaal.

 

Zweven

Uiteraard is de nieuwe C3 leverbaar met relatief sterke benzine- en dieselmotoren, maar wij  hebben gekozen voor de 1,4-liter VTi, die een keurige 95 pk produceert. De motor, die door BMW en PSA samen is ontwikkeld, doet het in de C3 zonder meer uitstekend. De gasrespons is erg goed, vooral bij lage snelheden. Als je vlot van je plek wilt komen, reageert de motor perfect op het gaspedaal. En dat is in deze klasse absoluut geen vanzelfsprekendheid.

Bij hogere snelheden blijft de respons op hetzelfde goede niveau. Wel groeit de lawaaioverlast op de snelweg, iets wat meer aan de (slechte) isolatie dan aan de motor lijkt te liggen. Een prima machine dus. Dat kunnen we niet zeggen van de versnellingsbak, die zeer week aanvoelt. Je voelt niet duidelijk waar je mee bezig bent en met name bij het schakelen naar de vijfde versnelling moet je altijd maar gokken dat de ‘vijf’ daadwerkelijkis ingelegd.

Het rijden is zoals je van een Citroën mag verwachten: zeer comfortabel. Er zit werkelijk geen greintje hardheid in. Hobbels worden gladgestreken en stadsverkeer over drempels wordt ineens een stuk minder vervelend dan in andere auto’s. Vooral omdat de C3 niet meteen te ver doorslaat, wat bij weke vering nog wel eens het geval kan zijn. Toch zijn we niet onverdeeld tevreden over de wegligging.

Als je de stad verlaat, blijkt de Fransman namelijk bij hoge snelheden niet zo stabiel als wat tegenwoordig de norm is in dit segment. Vooral de koersvastheid is niet helemaal zoals wij die graag zien, en voor het betere bochtenwerk is de auto helemaal niet geschikt. Genoeg andere merken laten zien dat comfort echt niet te koste hoeft te gaan van degelijk weggedrag. Nu heb je in zware regenbuien het idee dat je niet altijd de controle hebt die je zou wensen. En dat maakt de C3 voor tienduizenden kilometers per jaar toch minder geschikt dan een aantal concurrenten.

Eindoordeel

Brandstofbenzine
Cilinders4 in lijn
Kleppen/cilinder4
Brandstofsysteemmultipoint injectie
Cilinderinhoud1397 cc
Maximaal vermogen70 kW/95 pk bij 6200 tpm
Maximaal koppel136 Nm bij 4000 tpm
mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Lease de CitroŽn C3

 
 

Foto's en video's bij dit artikel

CitroŽn C3 1.4 VTi Dynamique CitroŽn C3 1.4 VTi Dynamique CitroŽn C3 1.4 VTi Dynamique
CitroŽn C3 1.4 VTi Dynamique
CitroŽn C3 - Rij-impressie

ActieAuto

Citroën Private lease CITROËN PRIVATE LEASE: LEASEN VOOR PARTICULIEREN Zonder investeren zorgeloos genieten. Wilt u ook ...

AutoWeek Occasiondubbeltest

Fiat Punto Evo 1.3 Multi-Jet - CitroŽn C3 1.6 eHDi

Volg AutoWeek