Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Autotests  | 

Volkswagen Golf Plus 1.4 16V TSI Highline (2009)

Golf-en-een-beetje

10 maart 2010
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Signalement

Volkswagen
Golf Plus 1.4 16V TSI Highline
5-deurs, mpv
7 versnellingen aut. met dubb. koppeling
2009
€ 32.690

Nadat Volkswagen de zesde generatie van de Golf presenteerde, kon ook een vernieuwde Golf Plus niet uitblijven. Die moet voortborduren op het succes van de oude versie, die al vanaf 2005 op de markt opereert.

De Plus is niet zo uitgebreid op de schop genomen als de ‘gewone’ Golf, maar meer bijgepunt. Vooral de strakkere neus met anders gemodelleerde koplampen en een verse grille springt in het oog. Het aangezicht lijkt op dat van de Golf VI, de Scirocco en de nieuwe Polo. Aan de achterkant heeft VW de Golf Plus lichtjes geretoucheerd. We zien donker getinte achterlichtunits en een dikkere bumper. Het echte nieuws zit onderhuids. De Golf Plus in z’n jongste uitmonstering beschikt over de nieuwste generatie VW-krachtbronnen.

In onze testauto doet de 122 pk sterke 1,4-liter TSI-motor dienst, die is gecombineerd met een automatische transmissie, een zeventrapsversie van de DSG. Motor en bak werken prima samen. De TSI-krachtbron is heel erg elastisch dankzij z’n 200 Nm aan trekkracht, die hij al paraat heeft bij slechts 1.500 tpm. De DSG-bak zorgt er echter ook nog eens voor dat je die trekkracht efficiënt en op comfortabele wijze benut. De schakelmomenten verlopen bijna onmerkbaar en wanneer je rustig optrekt, komt de toerenteller vrijwel nooit boven de 2.500. Een nadeel is dat de versnellingsbak bij zestig kilometer per uur al in het zesde verzet staat en bij tachtig in het zevende. Dan maakt de motor zo weinig toeren dat hij irritant begint te brommen. Het brandstofverbruik is met 9,2 liter per 100 kilometer acceptabel.

 

Goedmoedig

De Volkswagen moedigt je dankzij z’n automatische transmissie aan rustig te rijden. Dat past ook goed bij de auto; door z’n hoge bouw nodigt-ie niet uit tot een lekker potje sturen. Daarvoor is de besturing ook te indirect. Hij kenmerkt zich door een goedmoedig weggedrag, met een op comfort afgesteld onderstel en een in het grensgebied veilig onderstuurd karakter. Aan de minder vlotte reacties van de auto op commando’s die je hem via het stuur en het gaspedaal geeft, merk je dat je met meer massa onderweg bent dan in de Golf hatchback.

De zitpostie in de Golf Plus verschilt niet veel met die van z’n populaire broer. Je zit niet, zoals je zou verwachten, ‘hoog op de bok’. De bestuurdersstoel kan lekkerdiep tegen de wagenbodem zakken en het stuur kun je ver naar je toe halen. De Golf Plus is 9,5 centimeter hoger dan de gewone Golf, maar niets langer en niets breder. Ook wielbasis en spoorbreedte zijn gelijk. Hoeveel beenruimte je achterin hebt en hoeveel liter bagageruimte, hangt af van de opstelling van de achterbank. Die kun je over een lengte van 20 centimeter verschuiven. Daarmee hebben we een aardige extra ten opzichte van de gewone Golf te pakken. Bovendien vallen de rugleuningen tot een hoek van 22 graden te verstellen. Uiteraard kan de hele bank ook plat, waardoor je een mooie vlakke laadvloer krijgt en je 1.450 liter tot je beschikking hebt. Wanneer de achterbank bezet is, bedraagt de inhoud van de bagageruimte 395 liter. Wie geen achterpassagiers meeneemt en de achterbank in de voorste stand zet, kan maximaal 505 liter verstouwen. Dan kun je niet meer op de achterbank zitten.De uitrusting van de Golf Plus als Highline is redelijk compleet. Zaken als een automatisch dimmende binnenspiegel en een regensensor moet hij echter missen, net als een regensensor, parkeersensoren en een remassistent.

Eindoordeel

Brandstofbenzine
Cilinders4 in lijn
Kleppen/cilinder4
Brandstofsysteemdirecte inspuiting
Cilinderinhoud1390 cc
Maximaal vermogen90 kW/122 pk bij 5000 tpm
Maximaal koppel200 Nm bij 1500 tpm
mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Lease de Volkswagen Golf Plus