Beste bezoeker,

Wij zien dat u een adblocker gebruikt waardoor u alleen advertenties ziet die door uw adblocker worden goedgekeurd. Dit vinden wij jammer, want autoweek.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor autoweek.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.

Autotests  | 

Mitsubishi Grandis 2.4 Intense (2004)

Gewaagde ruimtewagen

30 maart 2005
    Print     Mail     Houd me op de hoogte

Signalement

Mitsubishi
Grandis 2.4 Intense
5-deurs, mpv
5 versnellingen handgeschakeld
2004
€ 30.099

Mitsubishi was één van eerste merken met een ruimtewagen. Inmiddels staat de vierde generatie paraat, onder de naam Grandis. Mitsubishi heeft van zijn nieuwe MPV een zeer aantrekkelijke auto gemaakt, die acceptabele prestaties levert.

Aan de top van het MPV-segment heeft de Mitsubishi Grandis zich gemeld. Hij wordt gebouwd op een compleet nieuw platform en is zo’n 10 cm lager dan gebruikelijk in deze klasse. Zijn lengte van 4,77 m lijkt nog groter door de vloeiend gelijnde zijkanten en doordat de B- en C-stijlen wegvallen in het donkergetinte glas.
Wij reden met de Intense, die niet met zeven zitplaatsen is uitgerust, maar met zes. Aan hoofdruimte is geen gebrek, toch zit je behoorlijk hoog in de Grandis. De tweede zitrij is niet verschuifbaar, maar wel neerklapbaar en uiteraard voorzien van een walk-in-systeem voor de achterste twee zitplaatsen. Samen met de neergeklapte derde rij ontstaat een groot – wat hobbelig – bed. Je kunt de tweede rij ook tegen de voorstoelen opklappen en de derde in de vloer opbergen. Dan groeit de inhoud van de bagageruimte tot 1.545 liter. De twee achterstoelen zijn tot slot ook nog ‘omkeerbaar’, om bijvoorbeeld gezeten onder de grote achterklep te gaan vissen. Het neerklappen van het zitmeubilair gaat simpel en licht. Je trekt aan de lussen en de stoelen verdwijnen in de bodem. Mitsubishi noemt het systeem Hide & Seat.

Het lijkt erop dat Mitsubishi behoorlijk heeft bespaard op isolatiemateriaal.
Behalve het motorgeluid dringen ook banden- en weggeluiden door in het interieur. Al geeft de decibelmeter bij 100 en 120 km/h slechts 66,3 en
68,9 dB aan, het klinkt nogal vermoeiend.

 

Verwachtingen
De positie achter het stuur is prima instelbaar. De zittingen van de voorstoelen
hebben een behoorlijke lengte, maar de zijdelingse steun van de rugleuningen is niet optimaal. De tweede zitrij biedt uitstekende beenruimte. Ook op de derde rij is die niet bekrompen, maar langere passagiers zullen last hebben van het aflopende dak. De uitrusting van de Intense-versie is normaal voor deze klasse, maar het is jammer dat Mitsubishi niet meer werk heeft gemaakt van opbergvakken. Jammer ook dat het op zichzelf aardige ontwerp van het dashboard er door de gebruikte materialen wat goedkoop uitziet. Het opvallende en chique uiterlijk van de Grandis schept nu eenmaal verwachtingen.
In het verkeer slaat de Grandis absoluut geen gek figuur. Zijn 2,4-litermotor
reageert vlot; de sprint van 0-100 km/h doet hij binnen tien seconden en hij haalt
volgens de fabriek een top van 200 km/h. Daarbij gaat het schakelen met de vijfbak snel en doeltreffend. De viercilinder produceert 165 pk, maar hij is niet
bepaald zuinig of stil. Ons testverbruik van 1:9,2 is niet helemaal representatief,
maar 1:10 zul je niet gemakkelijk halen.

 

Indirecte besturing
Rechtuit is de Grandis nogal instabiel door de indirecte besturing. Je moet goed
bij de les blijven, anders zit je zomaar naast je rijstrook. Insturen doet hij wél
gehoorzaam, maar je krijgt te weinig informatie. In bochten blijft de Grandis dankzij z’n onafhankelijke wielophanging rondom strak op koers. Je kunt de Grandis echt heel snel blijven rijden in lange bochten, terwijl hij in korte curves niet
overmatig helt en keurig op koers blijft. Mitsubishi gebruikt geen ESP of tractioncontrol, maar gezien zijn bochtengedrag en de geringe neiging tot overhellen is de afwezigheid van ESP geen gemis.

Eindoordeel

Brandstofbenzine
Cilinders4 in lijn
Kleppen/cilinder4
Brandstofsysteemmultipoint injectie
Cilinderinhoud2378 cc
Maximaal vermogen121 kW/165 pk bij 6000 tpm
Maximaal koppel217 Nm bij 4000 tpm
mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op linkedin

Lease de Mitsubishi Grandis