Autoreviews | Mazda 626 1.8i GLX (1997)
Mazda - 626 1.8i GLX (161.000 km)
Wegens omstandigheden moesten we van Duitsland weer naar terug Nederland verhuizen.
Dus hebben we een tijdelijke auto nodig.
Dan hoor ik u zeggen ja waarom heb je de Ford Focus (zie mijn review) dan niet overgezet naar Nederland? Nou ten eerste de wegenbelasting dat is in Duitsland per jaar (ja echt per jaar) 247 euro en dat is in Nederland per 3 maand, zelfs wel meer. En ten tweede de kosten voor het overschrijven, herkeuring en die leuke belasting komen we op 2700 euro dus dat is voor ons te veel.
Tja dan moesten we de mooie Focus maar weg doen, we vonden er jammer want het was een echt goede auto zonder problemen.
Na heel veel zoeken, en echt heel veel zoeken kwamen deze Mazda 626 1.8 tegen. We hadden maar een budget van 1000 euro en het moest een redelijke auto zijn dus een echt opgave.
Na veel gelezen te hebben zou Mazda betrouwbaar, zuinig en goede rijeigenschappen hebben.
we hebben de auto gekocht bij een particulier met 149000 kilometer op de teller met een goede onderhoudshistorie.
Exterieur:
De vorm van de sedan is niet bijzonder te noemen ik vind de xedos mooier uit zien maar goed...
We zagen dat aan de achterwielkasten roest zat en ook niet zo'n beetje ook. Dit vind ik best wel tegen vallen maar ja we hadden de auto niet om de buitenkant gekocht dus hierbij zeg ik niks meer over.
Nog leuke detail, bij de sleutelgat zit verlichting kijk dat is nou handig dus een plus punt. In de deuren zitten ook verlichting, wel alleen voor maar als de deuren openstaan dan valt het direct op, dit is veilig voor het verkeer en bij het instappen.
De mazda heeft bijzonder goede verlichting en goed in hoogte instelbaar, het lijkt wel op xenon verlichting maar is het niet. In de koplampen zitten soort lenzen die het licht nog meer versterken, echt goed.
Interieur:
Binnen in de auto is netjes afgewerkt.
Er is geen elektrische ramen, wel airco, toerenteller en eigenlijk niks bijzonders.
De stoelen zitten niet al te maar ja het is geen Ford uit 2005 en zeker geen Volvo.
Tijdens het rijden en vooral met klinkerwegen is het wel piep en gekraak en als koud is helemaal.
Techniek:
De Mazda is echt bedoeld voor oudere mensen want er zit geen gang in. De 1.8 motor heeft 105 pk? en bij 4000 toeren komt het een beetje los.
Motorisch is het goed, geen olie verbruik en reparaties, het is starten en lopen.
De stuurbekrachtiging is er nauwelijks naar mijn idee en schakelen gaat ook al niet te best.
Ook bochten werk moet je niet veel willen want overhelt vreselijk, mijn eerste ongelukkige ervaring was bij een uitvoegen in Duitsland dus wie ervaring heeft in Duitsland (ik inmiddels 5 jaar) heb je zeer korte uitvoeg en invoegstroken en direct daarna leuke scherpe bocht.
Ja ja dan kom ik met 120 km/u aan rijden en dan remmen, lijkt dat er niet veel gebeurd, dus nog harder remmen, dit gaat goed en had ik nog in mn hoofd hoe ik met Ford Focus die bocht neemt.... ongeveer 60 km/u de bocht door en ik stuurde en stuurde maar gebeurd haast niks!!! overstuur of onderstuur? maar schrikken geblazen dus ff op ankers en met 45 km/u de bocht door.
Het leek of mijn voorbanden sliks waren maar zat zeker 2.1 mm profiel op de banden en er zijn continetal banden dus dat moet het niet kunnen zijn.
Op rechte stukken weg is de auto comfortabel en rustig, maar als er veel wind is dan is er veel geruis in de buurt van de buitenspiegels. Bij zijwind heeft de mazda wel last van.
Nog 1 ding wat raar is maar de mazda heeft geen elektrische ramen wat eigelijk wel noodzakelijk is voor deze auto, want de ramen gaan bij klinkerwegen of hobbelige wegen langzaam open. Misschien rubbers af? maar dan allemaal?
De Mazda kan ik wel zeggen dat het zuinig is op lange afstanden is het ongeveer 1:15 a 16 en bij normaal gebruik ongeveer 1:13 a 14 dus dat valt zeker mee voor de leeftijd.
Ik ben eigenlijk best negatief over de auto want ik kan het vergelijken met de Volvo V40 1.8 1997 dus dezelfde bouwjaar en de rijeigenschappen van de Volvo is stukken beter dan de Mazda en kwaliteit van de afwerking ook, maar ja ik snap dat het ook wel hoger categorie auto is.
Problemen en vervangen 148000 km :
Punten vervangen door de vorige eigenaar en dat was een maand nadat we de auto hebben gekocht (gelukkig).
- Nieuwe stabilisatie stangen en rubbers;
- Nieuwe accu;
- Nieuwe uitlaat eind demper;
- Nieuwe remblokken en schijven achter;
- Nieuwe multieriem.
Door mij vervangen 155000 km;
- Remblokken voor;
- nieuwe motor olie en filter.
Waarschijnlijk aankomende reparaties 162000 km?;
- Hoofdremcilinder of remklauwcilinder want blijft rechtsvoor de rem klein beetje hangen en heb alles goed schoongemaakt en ingesmeerd. De remblokken zitten goed los om heen en weer te kunnen bewegen. Na een tijdje remmen komt de rem weer los.
- Schokdempers achter of voor? (stond in de keuringsrapport alleen niet welke)
- fusee kogel heeft slijtage en 0.2 mm ruimte (al aan vervanging toe?)
Kilometerstand: 164.800
Nu is het zo ver, de mazda is verkocht.
Tot heden heeft de auto ons nooit laten staan maar de de remmen worden zeker minder.
Ook schokbrekers zijn niet veel meer en de koppeling hapert soms ook.
Dus met de genoemde onderhoud zoals fuseekogel, banden voor en dan de remmen hebben we besloten om de auto om te ruilen.
Motorisch is de mazda goed, starten en lopen maar prestaties wat minder.
Zie mijn nieuwe auto review.

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Gedragsregels AutoWeek.nl:
- Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
- Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
- Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
- Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
- Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
- Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.
bij total loss: autowaarde garantie +10%