Review
Verbruik

Autoreviews  |  Opel Insignia Sports Tourer 1.4 Turbo ecoFLEX Cosmo (2011)

Uitvoering5-deurs
Versnellingen6, handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011
Km-stand bij aanschaf83 km
Km-stand laatst28.000 km
Eerste review-invoer23-10-2012
Laatst gewijzigd23-10-2012

Comfortster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Prestatiesster vol ster vol ster vol ster leeg ster leeg
Betrouwbaarheidster vol ster vol ster vol ster vol ster leeg
Kostenster vol ster vol ster vol ster leeg ster leeg
Overall waarderingster vol ster vol ster vol ster half ster leeg
Zou u weer een auto van dit merk willen kopen: ja
Auteur
Vorige autoFord Focus Wagon 2.0 16V Titanium (2007)
(Gemiddelde lezerswaardering 71%)

Een heerlijke reiswagen (28.000 km)

Na een lange wachttijd kreeg ik in oktober 2011 mijn Insignia voor de deur afgeleverd.

* De 1.4 turbo motor
Het eerste wat mij opviel tijdens het rijden was het brommerig geluid van de viercilinder. Dit had ik nog niet ervaren, omdat de motor ten tijde van de proefrit nog niet beschikbaar was. Ik kwam uit een goed gespierde Ford Focus, dus dat was heel even wennen. Maar goed, dat is de prijs die je betaalt voor een bijtelingswonder (destijds 20%).

Een ander, niet onverwacht effect, is dat de motor wat moeite heeft om de 1.600kg snel in beweging te krijgen. Met name wanneer je van de eerste naar de tweede versnelling schakelt val je even in een gat. Ook hierbij ben ik van mening dat dit een logisch gevolg is van de mindere bijtelling.

*Interieur
De auto is voorzien van een lederen interieur wat na aflevering door de importeur in Zwolle is gemonteerd. In combinatie met de stoelverwaming is het daarom zeer aangenaam toeven. Ben je van plan met meerdere gezinsleden de auto te gebruiken? Dan zul je blij zijn met de memoryfunctie van de instelling van stoel en buitenspiegels die ook aan de sleutels te koppelen is. Nooit meer klooien met de stoel nadat je partner met de auto weg is geweest.

In de verschillende autotests wordt het druk bevolkte knoppencluster vaak aangehaald. Ook ik ben, een jaar na uitlevering, soms nog steeds op zoek naar de juiste knop ("Hoe krijg ik in hemelsnaam het CD-tje eruit?!", hoorde ik mijzelf laatst roepen).

De verchroomde randen om de klokken, subtiele verlichting van het interieur en solide materialen waaruit alles is opgetrokken geven mij het gevoel dat ik met een kwaliteitsproduct op weg te zijn.

De Cosmo-uitvoering is voorzien van een bedieningsknop in de middenconsole. Deze gebruik ik om het navigatie- en entertainmentsysteem te bedienen. Zowel de bediening als kwaliteit hiervan bevalt mij uitstekend. Het standaard geluidssysteem is tien keer beter dan in mijn Focus. Het navigatiesysteem doet ook altijd prima zijn werk. Tijdens het rijden kun je niet handmatig een nieuwe bestemming invoeren, maar alleen via voicecommando's. Ook dat werkt na een paar keer oefenen heel goed. De USB-stick met muziek mag niet te lang zijn. Deze sluit je aan onder de middenarmsteun waar heel weinig ruimte is. Op aanraden van bezoekers van het opelforum heb ik daarom een Mosquito van Lacie gekocht en die past mooi. Een raar minpunt van het hele systeem is het feit dat het systeem maximaal 1000 nummers op de stick leest. De overige nummers kun je dus niet luisteren, omdat ze niet in het menu geladen worden. Een beetje rare beperking in dit tijdperk. Er zijn veel goedkopere merken waarbij dat geen enkel probleem is.

De electronische handrem vind ik erg prettig werken. Ik snap dan ook niet waarom de Autoweek redacteuren keer op keer op deze soort handrem afgeven. Tevens laat deze optie het toe om de middenarmsteun aan de bestuurderskant ver naar voren te plaatsen, waardoor iemand die de stoel wta verder naar voren heeft, nog steeds lekker kan leunen. De hill start assist is ook een handige feature.

Een aanrader is het AFL-systeem. Hiermee wordt de lichtbundel aangepast aan de rijomstandigheden. Met name het meesturen en automatisch grootlicht zijn een feest.

Mijn auto beschikt over de volgende stroompunten: 2 x 12V voorin, 1x 220V bij de achterpassagiers. Ik had even gemist dat er geen 12V aansluiting in de bagageruimte zat (dat blijkt bij de Cosmo een optie van 95 euro te zijn...), dus stond ik met de koelbox in mijn hand even sip te kijken. Nu loopt er dus een draaidje door de auto naar voren. Niet echt mooi, en ook niet echt nodig als het bedenkt dat we het hebben over het hoogste uitrustingsniveau van een D-segmeter. Ja, ik zie nu de comments al voor mij over het feit dat het een Opel blijft... ;) De 220V is trouwens wel handig om de iPad en laptop op te laden of om even snel een luchtbed op te pompen. Maar meer dan dat ook niet.

*Exterieur
Ik blijf de Insignia een hele mooie auto vinden. Hoewel deze auto al sinds 2008 meeloopt vind ik het uiterlijk nog steeds niet gedateerd. Ja, de concurrentie heeft tegenwoordig mooiere led's en ja, de onderkant van de grill is niet zo vloeiend als recent geintroduceerde Opels. Maar de algehele vorm maakt volgens mij kans om als klassieker de boeken in te gaan.

Een kleine misser vind ik het windgeruis wat van de (kleine) buitenspiegels af komt. Het lijkt wel alsof de rijwind vanaf de spiegel precies op het midden van de voorste zijruiten terugslaat. Ik kan mij voorstellen dat mensen deze ruis als storend ervaren. En nu we het toch over de spiegels hebben. Ze zijn dus wat klein. Ze lopen naar buiten in een boogje naar beneden af, waardoor je soms het gevoel hebt een deel van de wereld achter je te missen. Als je het vergelijkt met het uitzicht van de badkamerspiegels aan een Audi of VW, dan is dat ook zo. Echter, dit ontwerp komt volgens mij de esthetiek van de Opel wel ten goede.

De electronisch openenende achterklep is een mooie "kijk-mij-nou-gadget" die ook nog eens praktisch is. Loop je met je handen vol naar de auto, klik je even op het juiste knopje van de afstandsbediening, en hop, daar opent de gigantische achterklep zich. Volgens mij vergeleek Roy Kleijwegt het met de deur van een veerboot en daar ben ik het wel mee eens. Overigens wel even uitkijken dat je je hooft niet breekt tegen de puntige hoeken van de achterlicht units.

*Het rijden
Als ik de rijbeleving in een woord moet samenvatten, dan kies ik voor 'heerlijk'. Het is niet te sportief, niet te comfortabel, maar een mooie mix van die twee. Hij ligt niet zo strak in de bochten als mijn vorige auto, maar weet wel weer beter raad met wegen van wat mindere kwaliteit. Met name tijdens lange ritten is dat erg plezierig. Net als het comfort van de stoelen overigens. Voor de veiligheid van de kleinste passagier bij mij aan boord maar ik gebruik van de isofix aansluiting op de achterbank.

De ruimte die we hebben is ruim voldoende. Ook toen we tijdens het verbouwen een paar keer naar de vuilstort moesten rijden bleek de Insignia naast nette zakenauto ook te kunnen fungeren als vrachtwagentje.

De mooie vormen van de auto hebben er wel voor gezorgd dat er vrij weinig overzicht is rondom de carosserie. Ik deze auto zou daarom niet graag zonder actieve parkeersensoren over ons kinderrijke woonerf sturen. Zeker aan de achterzijde zitten hoeken waar je totaal geen zicht op hebt.

*Euvels
Ik heb de auto nu een jaar. In dat jaar heb ik 28000 fijne kilometers gereden met slechts 1 kleine storing die door de dealer met een software update werd verholpen. In de fabriek was mijn achterruitsproeier niet goed gemonteerd. Het monteren van een nieuwe kostte de dealer een uurtje werk. Ik ga er vanuit dat beide euvels onder garantie opgelost werden.

*Gebruikskosten
Ik heb eerlijk gezegd geen idee. Ik rijd de auto in de lease, dus de meeste kosten zijn gedekt. Ik heb alleen fiscale bijtelling als kostenpost. Voor de duur van het leasecontract wordt er 20% bijgeteld.

*Verbruik
Mijn gemiddeld verbruik is ongeveer 7.4l/100km en dat vind ik niet slecht.

*En verder...
....verder kijk ik uit naar nog een paar jaar heerlijk sturen in deze auto. Heb ik dan geen wensen meer? Tja, een aantal opties zou het helemaal afmaken. Dan denk ik aan lane assist zoals VW dat heeft, betere geluidsisolatie en adaptive cruise control. Dat zou het rijden helemaal tot een relaxte oefening maken. Maar ach, zo leer je van elke auto weer meer.
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.
Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.

mail naar een vriend plaats dit bericht op nujij plaats dit bericht op hyves plaats dit bericht op linkedin plaats dit bericht op digg maak een bookmark op delicious

Gedragsregels AutoWeek.nl:
  1. Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier lastig vallen.
  2. Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan. Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
  3. Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke toestemming van die persoon is niet toegestaan.
  4. Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
  5. Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
  6. Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing, verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.

AutoWeek Autoverzekering

bij total loss: autowaarde garantie +10%

Logo AutoWeek Verzekeringen

Andere autoreviews van dezelfde auteur

Verkoop je auto

Binnen 2 minuten je auto te koop zetten?

Verkoop je auto al vanaf € 7,75 én adverteer op AutoWeek en Auto Trader.
© 2013 Sanoma Media Netherlands B.V.
Adverteren - Abonneren - Colofon - Contact - Copyright - Disclaimer - Privacy en cookiebeleid - RSS - Twitter - Sitemap
AutoWeek.nl - onderdeel Sanoma Media Netherlands groep