Aanschaf:
Na 27000KM binnen een jaar, zeer tevreden met mijn vorig auto(Spark BiFueL), en probleemloos te hebben gereden, kreeg ik een goede inruilprijs met een hele mooie (actie)korting op de Aveo LT 1.3D. De Chevrolet actie betrof: zonder BPM, BTW en houdersschapsbelastingvrij tot 01-01-2014. Omdat het kenteken voor 01-07-2012 aangevraagd was, viel hij onder de "OUDE" belastingnorm.
Ik moet zeggen, wat een verschil met de Spark. Ik weet dat dat appels met peren te vergelijken is, maar de Spark reed zeker ook niet verkeerd, alleen het vermogenstekort onder de 3000RPM. Ik heb ook wel een chiptuning overwogen, toch maar van dat idee afgestapt.
Levering:
08-08-2012 kon ik de Aveo ophalen bij de dealer. Na een duidelijke en uitgebreide uitleg, zelfs mijn telefoon werd via bluetooth door de verkoper geactiveerd, rustig en onwennig naar huis. Na de eerste kilometers met verbazing en verwondering te hebben gereden, is het nu tijd om een review te plaatsen.
Leren:
Genoeg opties om de komende tijd te leren omgaan, o.a. CruiseControl/TractionControl/ESP/Speedlimmiter/StartStopsysteem/HellingStart Assistentie/geintegreerde bluetooth. Via het radiomenu, zijn er plenty mogelijkheden om de comfortinstellingen naar je persoonlijke wens in te stellen. Zoals de tijdsduur van de follow me homeverlichting bij uitstappen in het donker. Het openen/afsluiten van de deuren kan met diverse opties ingesteld worden, alleen bestuurdersdeur openen met de afstandsbediening, met of zonder feedback door verlichting en/of claxon. Of alle portieren tegelijk. Automatisch afsluiten na instappen na 30 seconden. Het superafsluiten was voor mij ook een nieuwtje. Als je bij het afsluiten, met de afstandsbediening, binnen 5 sec. nogmaals op afsluiten drukt, dan gaat er geen enkele deur of de achterklep open, ook niet na de forceren van een ruit als men de deur van binnenuit wil openen met de diverse interieur knoppen. Minder toegangkelijk voor het dievengilde, maar minder schade, daar heb ik wel mijn bedenking over.
Rijimpressie:
Met de regen en harde wind van de laatste dagen gereden, geen onverwachte of onstabiele bewegingen van Aveo ondervonden. Ik denk dat de banden, 195/15/65 hier debet aan zijn.
Het turbogat is wel iets aanwezig, maar vanaf 1750 RPM komt het vermogen en 190 NM trekkracht vrij. Op de snelweg bij 110/115 is de motor zeer rustig met net 2000 RPM.
Op een afrit liet ik de Aveo, de eerste keer in zijn 5e versnelling op de motor afremmen, maar hij tippelde rustig door bij de 1000 RPM/70KM/U dus wilt U meer op de motor afremmen, even terugschakelen. Dit geeft wel aan dat de motor bij zeer lage toerentallen zeer rustig/krachtig en niet schokkerig is.
Comfort:
Voor mij is het comfort van een goed niveau met fijne stoelen en goed verstelbaar, het stuur kan ook in diepte en hoogte, naar wens ingesteld worden. De rugleuningen van de achterbank kunnen in 40/60 delen neergeklapt worden zonder de zitting te verwijderen. Met de verstelbare bodem van de kofferruimte in de hoogste stand, verkrijg je een vlakke laadvloer!
Navigatie:
Ik heb een navigatiesysteem via mijn iPod. De TomTom/iPodhouder past precies in het vakje rechts naast de radio. De twee uitgaande kabeltjes, aux en usb, kunnen prima door een speciale uitkeping in het klepje van de ruimte voor een MP3/smartphone/iPod ingevoerd worden. Je ziet dan ongeveer maar 15CM kabel!
Conclusies:
Waar over nagedacht is, dat je het StartStopsysteen handmatig uit kan schakelen, handig als je de turbo lekker heb laten werken, lees, heet is, als daarna abrupt de motor stopt (ECO stand) is dit niet zo goed voor de turbo i.v.m. het LASSEN van de turbolagers! Met een turbo is het altijd wel even rustig/stationair uitrijden voordat je de motor uitzet.
De eerste 2000 km. met veel afwisselend snelheden en toeren gereden, soms wel even wat toeren maken max 4000 maar ook veel de CruiseControl gebruikt. Ik lees in diverse reviews dat er met rustig rijden, volgens mij niet sneller dan 80KM/U, 1:24 gehaald wordt. Tot nu toe kom ik op 1:20,5 uit, max 110/115 op de snelweg en mezelf netjes, d.m.v. de CruiseControl, aan de voorgeschreven snelheid houden.
Update (20.425 km)
Na mijn eerste review is het tijd om weer wat ervaringen te delen.
De winterperiode met een set stalen velgen, met Kleber Krisalp HP2 195/65/R15, gereden. Het rijgedrag is wat weker maar niet storend, het brandstofverbruik is nagenoeg gelijk aan dat van de zomerbanden, Goodyear Excellence 195/65/R15 91H. Natuurlijk op de winterset een paar nette wieldoppen gemonteerd. Bij KM stand 10.000, een set mistlampen laten monteren, daarbij moest ook de lichtschakelaar in het dashboard vervangen worden...maar dat behoord bij de set!
Net voordat de eerste onderhoudsbeurt gedaan moest worden....storingmelding in de tellerunit...water in het dieselbrandstoffilter. Het instuctieboekje beschrijft, niet verder rijden en indien men technisch bekwaam bent, kan men het zelf uitvoeren, anders zo snel mogelijk een bevoegde servicedienst/dealer het filter laten aftappen. Zelf gedaan dus...helaas na een tiental KM's begon het waarschuwingslampje weer te branden. Mijn dealer gebeld, kon direct komen en er op wachten. De monteur heeft, dezelfde procedure als ik al had gedaan, uitgevoerd...helaas weer dezelfde storing...bleek dat de elektrische verbinding met het filterhuis gecorodeerd was. Via Chevrolet Nederland moest een nieuw filterhuis en kabelboompje besteld worden. Afspraak gemaakt, binnen 1 week, en metteen de de eerste onderhoudsbeurt laten uitvoeren. Natuurlijk is de reparatie onder volledige garantie uitgevoerd. Het bleek dat er water tussen de omwikkeling, in de kabelboom kon komen via en aansluiting met een afschermkapje, die zich in de wielkast bevindt waar ook de tankaansluiting zit. De monteur heeft ook de kabelboomwikkeling bij de uiteinden afgekit...weg probleempje. Moet hierbij vermelden....zeer goede service...en de uitleg naar mij...pluim!
Wat een heerlijke auto...zo relaxed en het verbruik is nu gemiddeld, over de gehele afstand 1:22,3 ,met een gemiddelde rijstijl en 25% stad/50% regionale wegen/25% snelweg, waarbij ik de toegestane snelheden aanhou. Het accelereren doe ik wel bescheiden!
Geen enkel olieverbruik en ander lekages ondervonden. Gisteren naar Osnabrück geweest...en even de maximum snelheid uit kunnen testen...185 KM/U op de teller...op de navigatie...179 KM/U. Moet er wel bij vermelden dat het wegdek (beton met dwarsribbels) niet,je van dat is, daardoor een wat nerveus stuurgedrag. Vanaf 120KM/U naar de topsnelheid, gaat vlot en in een vloeiende lijn. Heb ongeveer 20 KM tussen de 150 en de topsnelheid gereden. Natuurlijk zie je het verbruik dan aanzienlijk stijgen...van 4.2L/100KM naar 4.9L/100KM.
Het start/stopsyteem werkt prima...even de verkeerstroom inschatten...bewust gebruik.
Het regenereren van het roetfilter heb ik in de praktijk nog niet waargenomen, ondanks ik verschillende merk en merkloze diesel tank.
Nu is het nog afwachten wat precies de motorrijtuigbelasting per 01-01-2014 gaat doen....maar voorlopig zeer voordelig kunnen rijden (prive).
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid.
Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen krijgt een review een waardering in het overzicht.
Gedragsregels AutoWeek.nl:
Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.