Na een lange zoektocht naar een auto voor mijn vriendin, zijn we uitgekomen bij de Mii.
Wit
5drs
Sport Style
75pk, h5
Drive Pakket
Sound Pakket
Seat Portable System
Niet merkgebonden, volledig objectief in de keuze.
Het moest een comfortabel en relatief ruim stadsautootje worden met lage gebruikskosten en n 5-deurs.
In de zoektocht naar een geschikte stadsauto hebben we veel opties in het A- en B-segment bekeken en/of gereden. Voors en tegens bekijken, alle kosten doorberekenen etc.
Als eerste vielen toch de B-segmenters af, daarna de drieling C1, 107, en Aygo.
Uiteindelijk bleven de Picanto, UP! en Mii over.
Het uiterlijk is kwestie van smaak en gaf niet echt een doorslag.
Kwaliteit + gevoel van rijden en prijs zouden de doorslag geven.
Na de testritten waren we er toch wel over uit dat de UP!/Mii voor ons gevoel een stuk fijner reed dan de Picanto.
De Picanto ziet er leuk en een stuk spannender uit en ook de afwerking is prima in orde. Maar toch blijft het van binnen allemaal een tikkie goedkoper ogen en aanvoelen, ondanks dat alles er prima uitziet.
De motor van de Picanto vonden wij tegen vallen, hij moet toeren maken om goed vooruit te komen, onderin doet ie niet veel of althans zo voelt het, waar de 1liter van VW soepeler aanvoelt. Zeker voor dagelijks gebruik vonden wij dat fijner.
Daarnaast is het gevoel in stuurwiel en pedalen van de Mii een stuk zekerder en voelt alles wat vleziger aan dan bij de Picanto. Is natuurlijk ook subjectief, anderen vinden een erg lichte bediening juist fijn.
De radio/speakers van de Picanto; een draak, geluid is niet meer van deze tijd.
De Picanto leuk karretje, maar viel na de testritten toch af.
Qua prijs lag alles dicht bij elkaar. Omdat de Mii een paar honderd euro goedkoper was dan een vergelijkbare High UP! en SEAT 4jaar garantie (hetzij met beperkt km) + 4jaar mobiliteitsgarantie door heel Europa geeft en de Mii wat beter smoelt, werd het de Mii.
De Mii heeft direct na levering een gigantische testrit voor zijn kiezen gekregen. Een autovakantie naar Kroatië. Ipv de MPV gekozen om te rijden met de Mii.
Honderden kilometers autobahn, Oostenrijkse bergen en op locatie smalle bochtige bergweggetjes, zelfs onverhard. Vele uren doorgebracht in de 'kleine' Mii, dus genoeg tijd voor een goede eerste impressie.
De auto heeft tijdens de vakantie een 3600km gereden.
De ruimte:
We waren met 2 volwassenen, 2 volle koffers, koelbox, tassen met spullen, luchtbedden, slaapzakken, tent etc.
Als je slim inpakt, kan er behoorlijk veel in de Mii. De koffer is lekker diep, zelfs onder de kofferruimte is nog ruimte in de gedeeltelijk gevulde bak van het reservewiel. De baggage kwam tot ong. schouderhoogte, dus we konden nog gewoon door de achterruit kijken. Wel prettig op de autobahn waar ze je met 200 voorbij kunnen komen.
Bestuurder/bijrijder hebben ruim voldoende been en hoofdruimte. (Beiden rond de 1.75m). Nooit het gevoel dat je opgesloten zit in een koekblik. Ook niet na uren autorijden.
Wij kunnen met onze lengte prima achter ons zelf zitten.
Comfort:
Voor zo'n kleintje uitstekend. Echt aangenaam verrast. We zagen er eigenlijk wat tegenop om uren in zo'n autootje te zitten.
Stoelen zitten goed. Oneffenheden worden prima verwerkt.
De auto ligt strak op de weg, ook op de autobahn bij snelheden boven de 140km/u. Hij geeft geen krimp.
We hebben er heen en terug uren in doorgebracht en nooit kwamen we er gebroken uit. Gewoon om de paar uur tanken, beentjes strekken, geen probleem.
De auto is ook verrassend goed geisoleerd. Motor- wind- en rolgeluiden blijven netjes op de achtergrond en zijn nooit vervelend aanwezig.
De airco werkt goed, ook bij buitentemperaturen die richting de 40graden gaan, houdt ie de auto binnen op een lekkere temperatuur.
Radio en speakers zijn prima. Geluid is voor zo'n klein autootje voldoende vol. Aux-kabel inpluggen en je kunt ook muziek afspelen via een I-pod of andere externe muziekbron.
Alles werkt prima samen met het Seat Portable Systeem. Wat overigens een absolute aanrader is.
Hij bracht ons overal, zonder problemen. Handige POI-opties en traffic-info.
De geïntegreerde bluetooth functie voor je mobieltje werkt ook prima.
Er is voldoende aflegruimte. Genoeg bakjes etc om je drankje, telefoon en frutsels in op te bergen.
De motor:
Een erg fijn torretje. Mooi soepel.
Hij accelereert voldoende vlot en ook op vlakke stukken zit er in de 5 nog voldoende pit om te versnellen. Alleen als het sterk berg op gaat of je moet echt wat sneller iemand inhalen, moet je 1 of 2 verzetten terug.
De motor blijft voldoende stil en op de snelweg (120-140km/u) merk je amper dat ie hard aan het werk is. Itt sommige 4 cilinders waarbij je een duidelijk aanwezige monotone brom hoort op de snelweg.
Alleen bij accelereren vanuit lage toeren klinkt het soms als een tractor. De schakelindicator wil je bij 50 al in zn 5 hebben. In het begin is dat geluid wat wennen, maar na een tijdje klinkt het niet meer 'onnatuurlijk'.
De bak schakelt prima en direct. De versnellingen zitten waar je ze verwacht.
Het rijden:
Voor dit segment rijdt de auto perfect. Wendbaar en vlot in de stad en blijft heerlijk stabiel op de snelweg. Bochtige wegen uitstekend. En dat alles op een comfortabele manier.
Cruise-control is lekker op de snelweg en buitenwegen.
Kortom de Mii is leuk en prettig om mee te rijden.
Verbruik:
De hele reis, meer dan 3500km, heeft geresulteerd in een praktijkverbruik van 1 op 18,6. Boordcomputer gaf 1 op 20 aan, maar met berekeningen aan de pomp kom ik daar niet aan.
Met veel autobahn (135km/u cruisecontrol), veel bergen, d.w.z. eigenlijk niet het terrein waar ie voor is gemaakt, vind ik dit een meer dan uitstekend resultaat!
Er is gewoon mee gereden, zonder moeite te doen om het verbruik te drukken. Lekker met het verkeer mee.
Ik denk dat 1 op 20 te realiseren is op onze wegen als je let op je rijgedrag en langere afstanden op cruisecontrol kunt rijden.
Overig:
Door de grote ruiten en kleine stijlen heb je veel zicht rondom.
5drs is een aanrader t.o.v. de 3drs.
Binnen voelen alle knopjes en schakelaars solide aan. Ergonomie top.
M.b.t. kritiekpuntjes uit reviews van Autoweek etc:
Het 'naakte' plaatwerk binnenzijde van de portieren wat ik lees in reviews vind ik wat pietleuterig. Alles ziet er keurig afgewerkt uit, het oogt m.i. totaal niet goedkoop. Het kan prima, ook in 2012.
Ontbreken knopje aan de bestuurderskant voor de bediening van bijrijdersruit. Of het noemenswaardig is?: Hoe vaak gebruik je zoiets in praktijk? Dat je als berijder het raampje van je bijrijder moet openen. Moet het nog mee maken, kom er op terug.
Hoedenplank. Tja je moet m soms zelf omhoog en omlaag doen, wat erg.......
Puntjes van kritiek:
- De gordel zit redelijk hoog in de B-stijl en kan niet in hoogte worden versteld. Het kan in bepaalde standen van de stoel zijn dat de gordel in je nek zit. Mensen kleiner dan 1.70m moeten hier wel rekening mee houden, probeer het uit.
- De daklijn bij de voorruit loopt redelijk ver door. Als er alleen stoplichten boven de weg hangen, kan het zijn dat je zelf naar voren moet gaan hangen om te zien of het rood-groen is.
- Geen dubbele laadbodem zoals de UP! Niet zo erg, maar toch. Hier zie je de extra's van het moederskindje.
- Relatief hoge tildrempel en diepe kofferruimte. Wij zijn jong, dus maakt niet zoveel uit. Voor oudere of kleinere mensen kan het wellicht wel lastig zijn als je wat zwaardere goederen achter in je koffer wil zetten of eruit wilt pakken.
- Ruitjes van de achterportieren kunnen niet volledig geopend worden, maar alleen scharnieren.
Voor mensen die van ARKO houden ipv airco kan dit als lastig worden ervaren.
- Ontbreken van hendeltjes om bovenin, die oudere mensen gebruiken bij het in- en uitstappen. Voor jongeren geen probleem.
Het is nog een zeldzame verschijning op de internationale wegen en we kregen redelijk wat complimentjes.
Nu weer kilometers maken op de Nederlandse wegen.
********************
Zie deze review svp wel in het juiste perspectief, die van het A-segment.
Veel zaken zijn relatief als je het afzet tegen alles wat er te krijgen is op de automarkt.
********************
Sinds de vakantie een 2000km gemaakt op de Nederlandse wegen. Combinatie van stadsverkeer en snelweg.
Heb de moeite genomen om op basis van alle bonnetjes etc. de tankmonitor in te vullen.
Verbruik vakantierit iets bijgesteld naar 1 op 18,6. Nog steeds prima resultaat.
Het verbruik wat we hier in NL halen ligt tussen de 1 op 19-19,3. Normaal rijgedrag.
1 op 20 zullen wij minder snel halen, daar zijn we te weinig 'eco-rijders' voor.
Over de auto zelf zijn we nog steeds erg enthousiast. Ik lees redelijk wat reviews over de Mii/UP!/Citigo om te zien of bepaalde zaken ons ook opvallen.
Ontbreken raambediening bijrijderskant is nog steeds niet als vervelend ervaren.
Hoedenplank. Mijn vriendin heeft hier commentaar op en vindt het verkeerde zuinigheid. Ik vraag me eigenlijk ook wel af waarom het er niet inzit.
Hoogteverstelling gordel blijft voor mensen met bepaalde lengtes vervelend.
Ik heb er last van op de bijrijdersstoel, omdat deze niet in hoogte is te verstellen. Op de bestuurderstoel nergens last van.
Bumperlip raakt soms het wegdek bij gemene diepe putten of drempels. De Sport is 15mm lager.
Bij andere uitvoeringen zal het minder snel gebeuren.
Geen problemen met schakelen of versnellingsbakgeluiden wat bij de UP! een issue kan zijn.
Ik laat de minimale kritiekpuntjes voor wat ze zijn, omdat er m.i. eigenlijk veel meer noemenswaardige pluspunten zijn.
- Rijeigenschappen, beste in het segment;
- Kwaliteitsgevoel interieur;
- Geïntegreerde navigatie, werkt perfect;
- Veiligheid / preventie, 5sterren NCAP, ESP, CSB, parkeersensoren, zicht rondom;
- Hill Hold (rem blijft tijdelijk geactiveerd als je stil staat op een helling)
- Ruimte
- Verbruik. 1 op 19 is prima haalbaar.
Voordat we de auto gingen kopen waren we enigszins sceptisch over een A-segment auto, maar de Mii overtuigt vooralsnog op alle fronten. Ondanks dat het geen foutloze auto is.
Afgelopen weken ook in de gelenheid geweest om met de Koreaanse/Franse/Japanse 'concurrenten' te rijden van vrienden en familie.
Conclusie, geen spijt van onze keuze.
Misschien is de Sport Style met Drivepakket niet de goedkoopste, maar het totaal maakt het m.i. wel een erg goed en compleet autootje.
**UPDATE 15.000+km**
_____________________
Inmiddels de 15.000km gepasseerd.
Nog steeds zeer tevreden over de Mii.
Geen klachten.
De auto heeft zijn eerste beurtje gehad. Geen problemen of bijzonderheden. Tevens winterbanden icm stalen velgen laten monteren.
De kou en winterbanden hebben wel invloed op het verbruik. Is wat gestegen.
**UPDATE 30.000+km**
_____________________
De 30.000km inmiddels ruim gepasseerd.
Auto heeft onlangs een grote beurt gehad.
Geen bijzonderheden.
Auto bevalt nog steeds prima!
De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. Sanoma Media Netherlands B.V. (“Sanoma”) kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud of eventuele gevolgen ervan. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen. Het is niet toegestaan zonder toestemming van Sanoma de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.
Gebruikers geven Sanoma een wereldwijde, niet-exclusieve, royaltyvrije, overdraagbare licentie (met het recht tot sublicentie) voor het commercieel gebruik, de verveelvoudiging, de verspreiding, het maken van afgeleide werken, het tonen en uitvoeren van de gebruikersbijdragen in verband met de verlening van de diensten en anderszins in verband met het aanbieden van de website www.autoweek.nl en aanverwante activiteiten van Sanoma, waaronder publicatie in print en het promoten en verder verspreiden van de website (en daarvan afgeleide werken waaronder in print), in welke media-formats en via welke mediakanalen dan ook.
Nieuw bij AutoWeek, splinternieuwe Seat Mii's direct uit voorraad aangeboden. Leverbaar zonder levertijd.
Lees verder
Gedragsregels AutoWeek.nl:
Gebruikers zullen geen misleidende, racistische, beledigende, seksistische, discriminerende, bedreigende of anderszins
kwetsende uitingen doen, grof taalgebruik hanteren, misplaatste grappen maken of andere gebruikers op een andere manier
lastig vallen.
Gebruikers zullen elkaar met het nodige respect behandelen. Schelden, beledigen of op de man spelen zijn niet toegestaan.
Ook onrust stoken of berichten die de sfeer bedreigen zijn niet toegestaan.
Het plaatsten van privé-informatie, privécorrespondentie of iemands beeltenis zonder de uitdrukkelijke
toestemming van die persoon is niet toegestaan.
Misleiding, oplichting of je voordoen als iemand anders is niet toegestaan.
Het maken van reclame en het doen van commerciële aanbiedingen is niet toegestaan.
Het is niet toegestaan auteursrechtelijk beschermde foto's te gebruiken of foto's van een webserver zonder
toestemming van de hostende partij.
De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde afkeuren voor plaatsing,
verwijderen of aanpassen. Gebruikers die zich (herhaaldelijk) niet aan bovenstaande regels houden kan de schrijftoegang ontzegd worden.